Novinky

Mitsubishi Pajero: po 37 letech se přestane prodávat i v Japonsku. Loučí se speciální edicí.

Jeden z nejznámějších terénních vozů vůbec, Mitsubishi Pajero, letos v srpnu nadobro zmizí z nabídky na domácím japonském trhu. Této situaci předcházelo postupné ukončování prodeje v různých částech světa a nyní se tento kultovní off-road, jenž proslul nejen svými schopnostmi mimo zpevněné cesty, ale i četnými úspěchy v motorsportu, rozloučí i s domácím trhem speciální edicí Pajero Final Edition.

Těchto aut vznikne pouze 700 exemplářů a není to rozlučka v moc okázalém stylu. Zvenku nijak nepoznáte, že se jedná o speciální edici, pokud tedy nepřiplatíte za kryt rezervy s nápisem Pajero Final Edition, jinak nikde žádná zmínka. Ani v interiéru nic nenapovídá tomu, že jde o poslední exempláře svého druhu, jediným bonusem auta tak je bohatší standardní výbava, zahrnující mimo jiné střešní okno, ližiny, kožené čalounění nebo podsvícené prahové lišty.

Mitsubishi Pajero Final Edition je vybaveno 3,2litrovým čtyřválcovým turbodieselem, jenž disponuje výkonem 190 koní a točivým momentem 441 Nm, jenž je na všechna čtyři kola (se závěrkou zadního diferenciálu) přenášen prostřednictvím pětistupňového automatu.

Ačkoli by se mohlo zdát, že tím pajero definitivně končí, není tomu tak, vyrábět se bude i nadále. Prodávat se však bude pouze v zemích, které jsou na emise poněkud méně citlivé a kde stále podobné auto bude mít využití – mimo jiné třeba v Austrálii nebo na Blízkém východě. Co se možného nástupce týče, ten se „v tuto chvíli neplánuje“. Mitsubishi sice zvažuje další, blíže neurčené SUV, které by mohlo pajero nahradit, ale zatím není známo kdy, natož pak jestli si případně zaslouží být nositelem stejného jména. To ukáže až čas, teď mají Tři diamanty jiné priority…

5 komentářů: „Mitsubishi Pajero: po 37 letech se přestane prodávat i v Japonsku. Loučí se speciální edicí.

  • tak z Eclipse udelali SUV, tak by casem mohlo bejt pajero mestsky hatch nebo neco :p

    • …ale jedině elektrický! 😀

  • Škoda další legendy, je to jen na Mitsubishi.
    Samozřejmě zákazníci offroad vozidel už skoro vymřeli ale nástupce by se slušel. A nepochybuji o tom, že by to byl pěkný kousek solidní techniky za menší peníze.

    • Zákazníci vymírají, ale off-roady taky. Alespoň někdo by je ale ještě dělat mohl, kromě předražených M-B G a LR. 🙂 Zkloubit terén a silnici už dneska jde docela dobře.

  • Zkloubit to bezpochybnosti jde, ale životnost vozů jako G nebo LR je poté méně jak poloviční, avšak na to dnešních 95% potencionálních zákazníků nehledí.

Komentáře nejsou povoleny.