Novinky

Toyota si postavila vlastní Severní smyčku Nürburgringu

Závodní okruh Nürburgring je už dlouhá léta mantrou automobilových inženýrů, kvůli náročnosti trati se považuje za místo, kde lze otestovat a vyladit schopnosti aut lépe, než kdekoli jinde a své vozy zde testuje snad úplně každá značka. A to i u modelů, které nelze považovat úplně za sportovní.

Důsledkem toho je, že má Zelené peklo dost nabitý kalendář, dokonce tak nabitý, že ubývají příležitosti se na Nordschleife dostat. Pro veřejnost, ale i pro profesionály. Už se objevily plány postavit jeho přesnou kopii v nevadské poušti poblíž Las Vegas, ale už je to nějaký čas zpátky a ani nevím, jak se situace vyvíjí.

Kdo avšak nečeká, ale koná, je Toyota. Ta právě otevřela nové technické centrum Shimoyama, situované v Toyota City v prefektuře Aichi. V areálu o rozloze skoro 651 hektarů se nachází několik specifických testovacích tratí a to včetně okruhu „country road“. Měří 5,3 km a při jeho realizaci byla v úzké spolupráci s testovacími jezdci zkopírována některá záludná místa Nordschleife, takže bude možné testovat auta, aniž by bylo nutné tak často navštěvovat Nürburgring.

Okruh se pyšní širokou škálou zatáček, jejichž pestrost umožňuje i převýšení trati 75 metrů. Že je pro Toyotu tento typ testovací trati důležitý, prozrazuje i fakt, že právě okruh „okreska“ byl vybudován prioritně, další tratě včetně vysokorychlostního oválu budou otevřeny až v roce 2023.

Toyota není jediná japonská značka, která má vlastní Nordschleife, na ostrově Hokkaido se nachází areál Hondy Takasu Proving Ground, kam byly nástrahy Nürburgringu vměstnány na 6,2 km dlouhý okruh „winding course“ už v roce 1993.

5 komentářů: „Toyota si postavila vlastní Severní smyčku Nürburgringu

  • čtvrtstoletí po Hondě, bravo 😀

    • Sopta: tak jistě, dodnes Toyota žádnou testovací trať neměla 😉

  • mohlo by se postavit 1:1 v CR 😀

    jako nahodou podnikatelsky by to bylo husty 🙂 ale ja do toho nejdu, nejsem tak odvaznej. Nekdo jinej?

    • bitkar: jako v dnešní době v ČR něco v této velikosti pro ta zlá auta? Jedině jako dotační podvod pod rouškou testování elektromobilů, ale jinak zcela mimo. Není náhoda, že to nikdo nedělá, kdo má prachy a chce stavět, staví zcela jiné druhy staveb.

      • A co to postavit cele v tunelu? 😀

Komentáře nejsou povoleny.