Novinky

Nissan chce rovnocenné partnerství s Renaultem. A také ho dostane.

Začíná se pomalu vyjasňovat budoucí forma spojenectví mezi Nissanem a Renaultem. Jak známo, Renault má v japonské automobilce díky 43% podílu dost zásadní vliv, zatímco Nissan si se svými 15 procenty ve francouzské značce moc vyskakovat nemůže. Nissan vyvoláním skandálu kolem Carlose Ghosna sice zabránil plánovanému sloučení obou firem s převahou Renaultu, jemuž se mimochodem bránila i japonská vláda, ale nadále není se svou rolí v alianci spokojen.

Nissan už krátce po svržení Ghosna oznámil, že chce být Renaultu rovnocenným partnerem a vypadá to, že se mu to podaří. V kuloárech se proslýchá, že Nissan a Renault si ponechají vlastní dosavadní identitu, ale vytvoří společnou holdingovou společnost, v níž budou mít oba subjekty stejnou sílu. Společnost bude sídlit na neutrálním území, nejspíš v Singapuru.

Tyto kroky se nijak nedotknou automobilky Mitsubishi, která ze 34 % patří Nissanu, snad s tím rozdílem, že ve vedení už nebude nikdo, kdo by měl zájem přímo prosazovat zájmy Renaultu, jako tomu bylo donedávna. Na celkovém směřování tohoto výrobce by se však nemělo nic měnit, image eco-friendly SUV aut by mělo být uchováno i nadále, prohlubovat se bude sdílení techniky s ostatními členy aliance.