Novinky

Mazda navýší USA kvótu na MX-5 30th Anniversary

Když Mazda představila limitovanou edici MX-5 30th Anniversary, kromě opravdu výrazné barvy překvapila i opravdu výrazně malým počtem aut, které budou celosvětově k dispozici – pouze 3000 kusů. Kolik jich která země dostane, zatím není známo, jasno měli dosud pouze Američané.

Pro celé USA bylo vyhrazeno pouhých 500 třicítek. Jenže Mazda USA podle svého vyjádření dostala „stovky objednávek“ a nechala se obměkčit k navýšení počtu. Ale ne zas až tak moc – přidala 143 dalších, konečný počet tak bude 643. Neptejte se mě, proč zrovna 643, žádnou symboliku v tom nevidím.

Vypadá to jako senzační zpráva, ale pozor! Momentálně není zcela jasné, zda se tím pádem celkový počet vyrobených exemplářů Mazdy MX-5 30th Anniversary zvýší na 3143 nebo jestli těch 143 Amíci ukrojili pro sebe z pevně daného celosvětového počtu tří tisíc kusů …nebo jestli se Mazda nechá ukecat i dalšími silnými trhy k navýšení výroby, popřípadě kvóty na úkor méně důležitých zemí. Každopádně pro Českou a Slovenskou republiky se podařilo zajistit 60 výročních kousků (a na původním plánu by se nemělo nic měnit), což mi přijde jako hodně slušný počet… 😉