Novinky

Nissan: baterie Leafu přežijí auto o 12 let!

Určitě znáte jeden z největších argumentů odpůrců elektromobilů – životnost baterií. S oblibou tvrdí, že po třech, pěti letech rapidně ztrácí kapacitu a deseti se s jistotou nedožijí. Co na tom, že hybridy Toyoty a Hondy z počátku tisíciletí stále jezdí, na tom přece nezáleží… 😉

Nyní Nissan zasadil skeptikům další těžký zásah. Tvrdí, že Li-Ion akumulátory současného Nissanu Leaf přežijí auto až o 12 let! Je samozřejmě otázkou, jak automobilka počítá životnost auta. I na to ale máme odpověď – zhruba 10 let. Nissan totiž na Automotive News Europe Congress v Göteborgu prohlásil, že baterky vydrží sloužit přibližně 22 let.

…a automobilka už má spousty nápadů, jak je po skončení služby v autech využít. Následně budou sloužit jako úložiště energie v systémech, kde na ně budou kladeny menší nároky.

I takové prohlášení samozřejmě vyvolává oprávněné otázky – je desetiletá životnost elektromobilu nějaký běžně užívaný parametr nebo se po deseti, dvanácti letech začne kapacita baterií snižovat takovým způsobem, že to bude komplikovat běžné využívání auta a baterky opravdu budou dobré jen do domácích úložišť? Výrobci by možná v těchto ohledech měli být konkrétnější, tato nejistota by totiž mohla do budoucna výrazně ovlivňovat poptávku po ojetých elektroautech.