Novinky

Honda e: pořadníky otevřeny, ale ne u nás

Jak Honda dříve slíbila, už je možné registrovat se v pořadníku na elektromobil Honda e. Nejprve se evidence zájemců rozjela ve Velké Británii a následně se přidaly další země. Bohužel ale jen ty, které mají potenciál k relativně větším prodejům – postavit se do fronty lze kromě UK už pouze v Německu, Francii a Norsku.

Ti nejrychlejší dostanou první masově vyráběnou elektrickou hondu na jaře příštího roku. Automobilka už se pochlubila, že má v Evropě přes 25 tisíc nezávazných poptávek, uvidíme tedy, jak se bude plnit pořadník. Honda zatím cenu auta ani nenaznačila, ale vzhledem k agresivní cenové politice Volkswagenu, jehož připravovaný hatchback I.D. s dojezdem nejméně 330 km by se měl prodávat za cenu kolem 600 tisíc, by asi neměla být o moc vyšší, pokud opravdu bude chtít nějaké éčko prodat.

Produkční verze Hondy e s pohonem zadních kol bude představena v září na autosalonu ve Frankfurtu a tam také budou zřejmě oznámeny i podrobné specifikace a snad i první nástřel ceny.

6 komentářů: „Honda e: pořadníky otevřeny, ale ne u nás

  • Zrovna dnes jsem se bavil s dealerem a odhad prodejní ceny je tak 800K až 1M. A prodej v CZ příští rok tak 15 kusů. Je to přeci jen dizajnovka, ne lidové elektrické vozítko (VW I.D.). Jedině by do toho musela vstoupit nějaká dotace od státu, jako to mají třeba ve Skandinávii, jinak se to u nás prodávat v podstatě nebude. I proto zřejmě nejsou rezervace v CZ prioritou.

    • Samozřejmě design, technika, ale i koncepce pohonu mají svou hodnotu, ale jestli to bude přes 800 tisíc, tak to je moc. Trošku doufám v cenovku někde kolem 750 tisíc, to by ještě bylo únosné. Takhle to dopadne jako se všemi zajímavými auty od Hondy – super, ale prakticky neprodejné. Zákazníci EV sice zatím přemýšlí jinak, ale také primárně hledí na dojezd a ten bude v rámci současných EV asi jeden z nejmenších. Pokud bude mít VW o 100 km víc při ceně o 200 tisíc nižší, hondu asi koupí málokdo. Zvlášť v Evropě. 🙁

      • Asi chtějí konkurovat spíš BMW i3 než VW I.D. Což se dá pochopit. A přál bych Hondě, aby jim ta sázka vyšla.

        Pro mě to znamená, že si budu muset z finančních důvodů spíš počkat na nový Jazz 1.3 hybrid. Snad se i na něm projeví nějaký ten odlesk Hondy e a bude to koukatelné ;-).

        • Jasně, však říkám, že mají tyhle faktory svou hodnotu, konkurent je jasný, ale nemělo by se to přepálit, Honda může chtít konkurovat BMW, ale nemá pozici jako BMW. 🙂

    • no mit zbytecny mego, tak by asi nebylo tezky rozhodovani mezi CTR a Honda e prditkem 😀 To bych musel mit nekolik opravdu zbytecnych mega, ktery bych nemel kam dat.

    • Dotace samozrejme jsou. Vychazi to na 37.5%, to neni spatny. Je ale potreba byt podnikatel. Pri cene 800k vc. DPH by po dotaci auto vyslo na 413k bez DPH a to uz je na druhe auto do rodiny v pohode, Civic stoji podobne.

Komentáře nejsou povoleny.