Novinky

Toyota: ceny aut s palivovými články se srovnají s hybridy

O Toyotě je známo, že není velkým fanouškem elektromobilů, i když je, ač nerada, také bude v nabídce mít. Zato je ale velmi optimistická, co se týče techniky vodíkových palivových článků. Pokud se nemýlím, pouze Toyota, Honda a Hyundai dnes jsou schopni zákazníkům dodat vodíkové auto, konkurence zatím vyčkává a bohužel také vázne budování infrastruktury a stále také chybí jasný plán, jak vodík ve velkém vyrábět.

Bez ohledu na to však Toyota vidí vodíkovou budoucnost růžově. Executive Vice President pro prodej v evropské Toyotě Matt Harrison řekl, že do deseti let by se ceny vodíkových aut měly dostat na ceny hybridů. A to je velmi optimistický výhled, protože dnes vodíkové Mirai stojí 1,5x více, než Toyota Prius.

Jinými slovy to znamená, že Toyota očekává, že vodíková auta nakonec budou levnější, než elektrická! Uvidíme tedy, jestli má Toyota pravdu. Každopádně nám to s jednou čerpačkou na celou republiku bude asi houby platné. Snad se v této oblasti bude Linde a další firmy v dalších letech angažovat více…

2 komentáře: „Toyota: ceny aut s palivovými články se srovnají s hybridy

  • no jsem zvedav, kde chtej brat ten vodik a jak dlouho pujde nechat vodik v aute nez se vypari skrz. To byl taky problem to uchovani ne?

    • Nejjednodušší by bylo získávat ho při procesu rafinace ropy, nejčistší elektrolýzou z vody z přebytků solárních elektráren (a koneckonců i jádra).
      Ve velkém se vypařuje tekutý vodík, plynný ne, ten je docela dobře skladovatelný.

Komentáře nejsou povoleny.