Novinky

Toyota a Subaru: oznámena spolupráce i v oblasti elektromobilů

Toyota a Subaru spolupracují už na několika projektech. Nejznámější je samozřejmě GT 86 a BRZ, ale Subaru také využívá komponenty plug-in hybridního systému Toyoty a proslýchá se, že společně budou vyrábět i druhý sporťák – s motorem uprostřed. To ale už lovíme ve spekulativních vodách.

Teď však přišlo oficiální oznámení, že Toyota a Subaru společně vyvinou (nebo spíš už vyvíjejí, práce na ní by měla být primárně v režii Plejád) novou platformu pro elektromobily, kterou budou využívat nejen vozy obou zúčastněných značek, ale i Mazda, která do systému dodá rotační generátor. S hirošimskou značkou Toyota spolupracuje pro změnu na vývoji elektrického pohonu, jakkoli první elektrická mazda bude z vlastního vývoje.

Časový rámec zatím nebyl upřesněn, i Toyota už sama pracuje na přechodném řešení bateriové elektromobility, takže může jít o horizont čtyř, pěti let. Velké věci v oblasti BEV ostatně můžeme u více značek očekávat kolem roku 2025 a k tomuto datu nejspíš bude směřovat i Toyota, Subaru a Mazda.