Novinky

Nissan hlásí drastický pokles zisku, chystá protiopatření

Všechno zatím naznačuje, že nejlepší roky prodejů má automobilový průmysl za sebou. Co teď ale potkalo Nissan, je opravdu extrémní. Japonská značka na první čtvrtletí fiskálního roku 2019 zaznamenala obrovský propad čistého zisku o 94.5(!!!) procenta oproti loňskému roku(ze skoro 116 miliard jenů na 6,4 miliardy), což představuje nejhorší výsledek za poslední desetiletí. Prodeje přitom šly dolů meziročně pouze o šest procent na 1,23 milionu aut.

Už se objevily i senzacechtivé zprávy, že to má souvislost se sesazením Carlose Ghosna, což je samozřejmě nesmysl, tohle mediální téma dávno utichlo a mohlo mít vliv tak maximálně na výsledky v prosinci loňského roku, popřípadě v lednu letošního, nikoli v období duben-červen. Podle Nissanu jde o souhru faktorů, jako jsou ceny materiálu, změny kurzů a investice do zelených technologií …a samozřejmě pokles tržeb.

Automobilka ale už má plán, jak se nepříznivými výsledky poprat. Propustí ve 14 továrnách 12.500 zaměstnanců (převážně v továrnách mimo Japonsko, představuje to cca 9 % z celkového počtu), zredukuje množství nabízených verzí jednotlivých modelů a – jak asi čekáte, i škálu modelů.

Nissan bude mít v roce 2022 o 10 % štíhlejší portfolio modelů. Vzhledem k tomu, že jich v rámci svých značek nabízí dnes cca 60, zmizí zřejmě šest z nich, přičemž v ohrožení jsou v první řadě malá auta se špatnými prodejními výsledky a to včetně značky Datsun. Analytici zařazují mezi ohrožené druhy modely Versa a Sentra, ale mohla by to podle nich odnést třeba i maxima, Infiniti Q70 nebo dokonce titan. A na seznamu se objevuje i 370Z, ten by však měl být díky své roli imagemakera v bezpečí.