Novinky

F1 2019 Maďarsko: Hondě vítězství uniklo…

Závod v Maďarsku byl pro Hondu a Red Bull slibný, protože Max Verstappen startoval z pole position (viz níže). Dokonce i start se tentokrát povedl a Honda zůstala ve vedení. Poměrně záhy se ukázalo, že si Max jede vlastní ligu, tempo s ním dokázal držet pouze Hamilton s mercedesem. A ten prakticky celý závod pořádně hrozil. Většinu času se za ním držel do dvou sekund, vždy po výměně pneumatik se mu přiblížil na pár desetin a několikrát měl Max na konci cílovky namále. A pneumatiky nakonec závod rozhodly. Lepší strategií na čerstvých gumách nakonec Hamilton pouhá čtyři kola před koncem Verstappena, jehož tvrdá směs pirellek byla na trati přece jen příliš dlouho, udolal. Ten si alespoň dojel pro čerstvou sadu a v předposledním kole zajel traťový rekord okruhu.

Ferrari nechali oba jezdci daleko za sebou a všem ostatním nadělili kolo. Opět bohužel včetně Gaslyho, který dojel až za Norrisovým McLarenem. Pokazil start, kdy z šesté příčky spadl na devátou a přestože si pár předjetí na konto připsal, Norris byl po nemalou část závodu nepřekonatelnou překážkou. Gasly nakonec utrpěl šesté místo.

Krásným, dlouhým soubojem „sajdó baj sajdó“ na sebe upozornila obě Toro Rosso, v tu chvíli to bylo ještě ve prospěch Kvyjata, ale lépe nakonec dopadl Albon, jenž mu předjetí vrátil a po zdolání Péreze bral bod za 10. místo. Verstappen ztrácí na druhé místo v pořadí jezdců pouhých sedm bodů, Toro Rosso si zase trošku vylepšilo skóre na pátém místě (za McLarenem) v Pohárů konstruktérů.

F1 si teď dává pauzu, další závod ve Spa se jede až 1. září. Tam si týmy Hondy ještě budou muset vystačit se stávající specifikací motoru, ale pro nejrychlejší trať šampionátu v Monze už by měl být k dispozici motor nový, ten by měl citelné navýšení výkonu.

KVALIFIKACE
Kvalifikaci na zítřejší GP Maďarska na Hungaroringu vyhrál Max Verstappen s monopostem Red Bull Honda, když o necelé dvě setiny sekundy porazil Mercedes Valteriho Bottase a japonská automobilka tak získává 76. pole position v historii. Tak snad Maxovi tentokrát vyjde start…

Týmový kolega Pierre Gasly odstartuje až šestý, za oběma mercedesy a ferrari. A pozor, za ním stojí oba McLareny, to je hodně slušný výsledek. Alex Albon a Daniil Kvyjat také nezajeli úplně marně, patří jim 12. a 13. místo, z toho by také mohly být nějaké body… Tak zítra držte palce.

PJezdecTým
1Max VerstappenRed Bull
2Valtteri BottasMercedes
3Lewis HamiltonMercedes
4Charles LeclercFerrari
5Sebastian VettelFerrari
6Pierre GaslyRed Bull
7Lando NorrisMcLaren
8Carlos Sainz Jr.McLaren
9Romain GrosjeanHaas
10Kimi RäikkönenAlfa Romeo
11Nico HülkenbergRenault
12Alexander AlbonToro Rosso
13Daniil KvyatToro Rosso
14Antonio GiovinazziAlfa Romeo
15Kevin MagnussenHaas
16George RussellWilliams
17Sergio PérezRacing Point
18Daniel RicciardoRenault
19Lance StrollRacing Point
20Robert KubicaWilliams