Novinky

Toyota Prius se solárními panely: tohle je budoucnost!

Už od doby, kdy se objevily první hybridní vozy Prius, jsem si říkal, že by bylo super, kdyby měly na střeše ještě solární panel, který by pomáhal s dobíjením akumulátorů. Že hybridy nic takového nemají, mě zaráželo později tím víc, že například běžné vozy koncernu VW měly svého času solární články v šíbrech, jejichž úkolem bylo mimo jiné dodávat energii klimatizaci a omezovat tak přehřívání interiéru.

Toyota Prius Plug-In má solární panely ve střeše volitelně od roku 2017 a ty mohou prodloužit dojezd na elektřinu za ideálních podmínek až o 6 km. Ale šlo by to samozřejmě ještě lépe – mohly by být i v kapotě a ve víku kufru, ne?

A přesně to teď udělala Toyota na experimentálním Priusu Prime. Vůz vybavila nejnovějšími solárními panely Sharp (s účinností přes 34 %), jimiž pokryla nejen kapotu a víko kufru, ale i zadní okno. Není to sice moc krásné, ale rozhodně efektivní – oproti sériovému priusu s panelem ve střeše (s účinností 22,5 %) vyprodukuje 4,8x více elektřiny. Dobíjet akumulátory navíc umí nejen, když auto stojí, ale i při jízdě.

Pokud by auto celý den stálo na slunci, dobilo by baterie auta až na 44,5 km jízdy, zatímco produkční auto jen na 6,1. V případě, že je auto v pohybu, je výsledek ještě lepší – díky energii ze slunce auto ujede bez emisí 56,3 km! To už plug-in hybrid docela začíná dávat smysl… 😉 Sériový prius při jízdě zásobuje pouze startovací baterii, z níž si bere šťávu navigace a další palubní systémy.

Auto bude jezdit v experimentálním provozu v Toyota City a dalších oblastech Japonska a sesbíraná data poslouží k dalšímu vývoji dobíjecích solárních systémů.

Jeden myslel na “Toyota Prius se solárními panely: tohle je budoucnost!

  • ta ucinnost panelu je furt tristni… jeste potrva, aby to davalo smysl.

Komentáře nejsou povoleny.