Novinky

Mazda3 MPS: automobilka na to má, ale nechce

Fakt, že Mazda nemá zájem aktuální, nesporně velmi atraktivní model Mazda3 okořenit sportovní verzí, už je všeobecně znám, automobilka to už oficiálně prohlásila několikrát a stanovisko nezměnila ani při představení nového motoru Skyactiv-X, kde byl šéf vývoje a produktového plánování Hiroyuki Matsumoto také dotázán na výkonnou verzi trojky.

„Jsme schopni vytvořit motor, který by splňoval požadavky na více síly, ale v tuto chvíli nemáme v plánu to udělat“, byla jeho odpověď. Ale je otázkou, jestli se takto kategoricky postavil proti existenci modelu MPS/MazdaSpeed nebo výkonné verzi obecně.

Určitě si totiž ještě vzpomenete, že v dubnu manažer vývoje Mazdy 3 Kotta Beppu naznačil možný vznik rychlejší verze s pohonem všech kol. A teď je otázkou, jestli tedy nemáme počítat ani s touto alternativou nebo zda se to opravdu týká pouze kategorie hot-hatch, do níž se zatím Mazda opravdu pouštět nehodlá. Uvidíme tedy, jak se budou věci vyvíjet, Mazda je v poslední době dost nečitelná, obdobná situace je i ohledně možné budoucnosti sportovního auta s wankelem