Novinky

Mazda: velká svolávací akce kvůli motoru

Mazda informovala americkou organizaci NHTSA (National Highway Traffic Safety Administration) o závadě, která se týká v USA více než 262 tisíc vozů Mazda3, Mazda6 a Mazda CX-5 s motorem Skyactiv-G o objemu 2,5 l. Důvodem je riziko nesprávné funkce softwaru, ovládajícího výšku nastavení hydraulického ventilu, jenž přepíná mezi standardním módem a režimem deaktivace válců.

Kvůli tomu může vahadlo sacího ventilu zůstat v nesprávné poloze a hrozí kontakt s vnitřními díly motoru, což může vést k nesprávnému zapalování, ztrátě výkonu a rozsvícení kontrolky motoru. Pokud dojde ke zhasnutí motoru, nemusí se podařit jej opět nastartovat.

Mazda sice nepředpokládá, že by problém měl způsobit nějaké nehody, zranění nebo úmrtí, ale do servisu budou auta modelových roků 2018-2019 (Mazda6, CX-5) a 2019 (Mazda3) z japonské i mexické produkce svolávána už od příštího týdne. Oprava bude zahrnovat nový software pro Power Control Module. Zda se svolávací akce týká i evropských verzí šestky a CX-5, se mi v tuto chvíli zjistit nepodařilo.