Novinky

Toyota MR2: bude využívat techniku Porsche místo Subaru?

Toyota už nás několik let dráždí zmínkami o třetím sportovním autě, které by doplnilo modely 86 a Supra a není ani žádným tajemstvím, že tentokrát by ráda oprášila odkaz modelů MR2 s motorem uprostřed a pohonem zadních kol.

Když se o budoucí MR2 mluvilo naposled, jako partner pro vývoj, popřípadě výrobu se nabízelo opět Subaru, ovšem když se nyní ptal AutoIndustriya šéfinženýra projektu Supra, jaká automobilka by se mu nejvíce zamlouvala pro spolupráci na příštím MR2, bez váhání odpověděl „Porsche“.

V případě partnerství s touto německou značkou by samozřejmě MR2 sdílelo komponenty s modely Cayman, respektive (spíše) Boxster, protože MR2 by rozhodně měl být roadster (targa). Pochopitelně to, že by jeden (i když významný) inženýr Toyoty chtěl spolupracovat s Porsche ještě neznamená, že tomu tak opravdu bude, na druhou stranu pokud se opravdu projekt MR2 chystá společně se Subaru, takové prohlášení by asi Plejády moc nepotěšilo. Jenže nejpravděpodobnější stejně je, že se MR2 u Toyoty zatím stále jen zvažuje, protože dříve, než za pět let, nejspíš nevznikne.

Ale to nám nebrání se nad tímto postupem trošku zamyslet – jak by se vám líbila další Toyota, postavená z německých komponentů? Nesetkalo by se auto s podobným odporem komunity jako supra? Nebo má Porsche přece jen lepší zvuk, než BMW? A nebylo by stejně nejsnesitelnější partnerství japonských značek? Co si o tom myslíte?

3 komentáře: „Toyota MR2: bude využívat techniku Porsche místo Subaru?

  • Za mě jednoznačně NE takovýmto „partnerstvím“. Představte si, že by se třeba Civic stavěl na platformě a s díly Golfu… Nebo NSX by sdílelo techniku s BMW nebo Porsche. ? Asi by hodně upadl zajem o japonská auta nebo ne??? Podle mě je to cesta do pekel.

    • presne, taky nechapu, co je to u toyoty za modu. To rovnou muzou prodavat nemeckym automobilkam licence na pouziti nazvu (Supra, MR2,…) a nemusej se vubec snazit.

    • Legend: nadšený nijak nejsem. Ale takových „představte si“ už bylo a nic zásadního se nestalo:
      – Si představ, že bude Porsche dělat nějaký SUV…
      – Si představ, že by Porsche mělo chrochták…
      – Si představ, že bude mít BMW třívalcovou předokolku…

      Zatím se nezdá, že by jim to škodilo. Ono to totiž není o tom, jak se to udělá, ale o tom, jak to vypadá a co říká marketing. Když to vypadá dobře a marketingová story je dobrá, není důvod se bát, že by se „VW Civic“ prodával špatně. Možná bysme si ho nekoupili my tady na japan-cars, ale běžný jouda co jezdí ochtlou nebo golfem? Nebyl bych si tak jistý.

      Ale raději bych, kdybych se o realitě přesvědčovat nemusel (u Civika). Uvidíme, co to MR2.

Komentáře nejsou povoleny.