Novinky

Další průšvih Nissanu: vrcholní manažeři dostávali větší plat, než jim náležel

Nissan se ještě nevzpamatoval z uvěznění a sesazení bývalého šéfa Carlose Ghosna, které způsobilo krizi ve vztazích s Renaultem a situaci nepomohlo ani zveřejnění čerstvých ekonomických výsledků a už je tu další událost, zavánějící skandálem.

Ukázalo se totiž, že řada vrcholných manažerů Nissanu včetně nového šéfa Hiroto Saikawy pobírala větší plat, než jim náležel. Peníze měli dostávat podle systému, který zavedl Ghosn, jenž však nebyl v souladu s pravidly Nissanu.

Jednalo se o bonusy v podobě akcií, Saikawa (a další) měl dostat o desítky milionů jenů více, než jim náleželo. Současný šéf Nissanu připustil, že dostal více peněz, než měl a že celý obnos vrátí. Aféra přichází novému vedení dost nevhod, protože slíbilo vnést do automobilky po éře Ghosna více průhlednosti a důvěryhodnosti.

3 komentáře: „Další průšvih Nissanu: vrcholní manažeři dostávali větší plat, než jim náležel

  • Komupak se hodí takhle Saikawu potopit? Že mu na účet chodilo víc než co měl mít předpokládám nebyla náhoda a dobře věděl proč a zač to má. Asi chce jeho místo někdo jiný a zveřejněné finanční výsledky nestačily, tak se na to jde těžším kalibrem. Uvidíme, co z toho vyleze.

    • U Nissanu je něco hodně, hodně špatně. Bylo před Ghosnem, bylo za Ghosna a je i po něm. Švindlování s emisemi, švindlování s kontrolou kvality, finanční machinace, intriky na nejvyšších postech, čistky, podivné praktiky v designérském oddělení. A do toho kvalita Renaultu, lámající se pick-upy… Na něco jsem zapomněl? Nedivil bych se, kdyby se fakt Renault podílu v Nissanu rychle zbavil.

      • King: ryba smrdí od hlavy. Pokud ředitel bere peníze, které by brát neměl, jak asi vypadá vedení obecně? Ne že by hned každý musel krást, ale ta mentalita musí být někde vidět. Nevyplácel si ty peníze sám a někdo s tím vylezl až teď a určitě ne náhodou. Lámající se pick-upy jsem nezaznamenal, fotky mě docela pobavily (bavil bych se míň, kdybych v jednom seděl, pochopitelně).

        Sestřelení Ghosna byla pochopitelná guerilla a docela jsem jim fandil. Ale jak říkáš, je tam něco hodně špatně – nejdřív je to nahnalo do náruče Rencka a zjevně se nezměnilo vůbec nic, takže kdo ví, co bude dál.

Komentáře nejsou povoleny.