Novinky

Mazda: první elektromobil už příští měsíc. Bude i s wankelem

Mazda oficiálně potvrdila, že příští měsíc na Tokyo Motor Show (TMS) představí svůj první bateriový elektromobil. Jak už se ví z dřívějška, tato prvotina bude výsledkem vlastního vývoje (za přispění Densa), ještě bez kooperace s Toyotou (natož pak se Subaru).

Auto by mělo mít svůj svébytný design, ale nemáme čekat žádné extrémy, k jakým se uchyluje řada jiných značek, šéfdesignér značky již dříve řekl, že elektrické mazdy „nebudou vypadat jako ledničky„. Vzhledem k tomu, že hirošimská značka testuje elektrický pohon v modelu CX-5, lze očekávat, že první BEV bude crossover.

Mazda má v plánu prodávat zmíněný elektromobil celosvětově a protože požadavky na mobilitu se v různých částech světa liší, bude existovat ve dvou verzích. V zemích jako je Japonsko nebo Evropa by si měl vystačit s klasickým battery packem, v USA přijde vhod spíše verze s range extenderem v podobě slibovaného rotačního motoru. To ale samozřejmě neříká nic o dostupnosti, očekávám, že wankel bude k dipsozici i v Evropě a naopak BEV verze se bude prodávat i v Americe.