Novinky

Honda Integra Type R prodána za dva miliony(!) korun

Kompaktní kupé Honda Integra Type R je tak nějak všeobecně považováno za nejlepší sportovní předokolku všech dob a i ti, co s tím náhodou 😉 nesouhlasí, ho beztak zařadí nejhůř do první trojky. Jenže s těmito auty je problém – nikdy to nebyla žádná imageová masírka pro boháče, takže ten, kdo si ITR koupil, s ní nejspíš také jezdil a když s ní jezdil, tak ji dříve či později nějak upravil, popřípadě rozstřelil. I přesto je cena ojetin relativně vysoká, ale narazit na opravdu rare kousek je opravdová vzácnost a pokud se tak stane, cena už překračuje hranice slušnosti.

Vloni se jeden takový exemplář (v Americe, kde jsou auta za hubičku!) prodal v přepočtu za 1,7 milionu korun. Měl najeto necelých 44 tisíc kilometrů, prostě vzácnost. To ale není nic proti tomu, co se objevilo v aukci na BringaTrailer teď. Acura Integra Type R z roku 1997 se zběsilým motorem B18C5 DOHC VTEC o výkonu 198 koní při 8000/min, po prvním majiteli, co má natočeno necelých 10 tisíc kilometrů!!! Můžeme (teď už bývalého) vlastníka snad jen politovat, že si auta užil tak málo, ale mám pocit, že to asi nebyl jeho jediný vůz a byl pořízen právě jako chytrá investice, která se sakramentsky vrátila.

Zájemci svedli souboj dvaceti příhozy a nový majitel si vzácnou (v tomto modelovém roce jich bylo pouze 320, celkem za čtyři roky 3800 kusů) Acuru Integra Type R postaví do sbírky za částku 82 tisíc dolarů, což jsou dva miliony korun. Jedná se tedy aktuálně o nejdražší ITR na planetě, ale zase je skutečně ve stavu, odpovídajícím novému vozu – a to včetně původních pneumatik Bridgestone Potenza o rozměru 195/55 R15. Tedy nejsou to ty, na kterých auto vyjelo z fabriky, ale stejný typ z roku 2004. Aby bylo auto skutečně ve vynikající kondici, byly mu letos vyměněny řemeny, vodní pumpa a motorový olej.

No – těžká závist…