Novinky

Honda chystá pro Evropu dvě nová SUV

Není to zase tak dávno, co Honda tvrdila, že má dobře pokrytý segment SUV a že žádné další vozy této kategorie nechystá. Je sice pravda, že CR-V i HR-V ve svých kategoriích patří k nejprodávanějším, ale je otázkou, do jaké míry je to moudré rozhodnutí, když je všude vidět přímo úporná snaha konkurence nacpat se do každé mezírky na trhu. Zvlášť když celosvětově zájem o klasická auta stále klesá.

Jenže tohle byl od Hondy, která je naopak v segmentu klasických aut poměrně úspěšná (o tom někdy jindy 😉 ) spíš zastírací manévr pro konkurenci. V mezičase se nabídka v Americe rozšířila o model Passport, jenž vyplnil díru mezi CR-V a pilotem a nejnovější zákulisní šuškanda hovoří o tom, že zkrátka nepřijde ani Evropa.

Honda pro nás (a samozřejmě i pro ostatní části světa, ale to je vedlejší) prý chystá hned dva SUV/crossover modely. Když jsem tuhle informaci zachytil, vzpomněl jsem si na SUV-kupé Avancier pro Čínu, takové auto by jako topmodel značky mělo v Evropě šanci, ale skutečnost (prý) bude jiná.

Vrcholným SUV modelem Hondy v Evropě bude i nadále CR-V, nová generace ale bude zase o kousek větší a luxusnější. Důvodem má být fakt, že je značka CR-V dobře zavedená a zákazníci jsou ochotni za ni připlatit. A co bude asi hlavní důvod – Američané by ho asi chtěli trochu větší. 😉

Nový, zatím neznámý model, by měl být o něco menší, než současné CR-V, podrobnosti ale nejsou známy, takže těžko říci, zda to bude opět klasická krabice nebo třeba crossover ve stylu Mazdy CX-30. Subkompaktní Honda HR-V by měla zůstat zhruba na své současné pozici, ale škálu doplní ještě jeden, menší crossover. V tomto případě si myslím, že jeho otipování bude snazší – řeč je nejspíš o zvýšené variantě nové generace Hondy Jazz.

Špionážní snímky už delší dobu ukazují auto, standardně vybavené střešními ližinami a větší světlou výškou, které by mělo být určeno těm, kdo občas potřebuje sjet ze silnice někam na polní nebo lesní cestu. Vzhledem k tomu, že se s crossover verzí počítá u jazzu od počátku, nemusel by to být takový bastl jako neúspěšný Jazz X-Road, jenž se na některých trzích Honda pokoušela prodávat. Jazz crossover půjde do prodeje určitě už napřesrok, na druhý model si nejspíš budeme muset ještě pár let počkat.

8 komentářů: „Honda chystá pro Evropu dvě nová SUV

Komentáře nejsou povoleny.