Novinky

Nissan v případě „tvrdého brexitu“ zváží uzavření Sunderlandu

Velká Británie měla EU na základě referenda už několikrát opustit, ale bruselští mocipáni to ostrovnímu království dávají pěkně sežrat a snahy o rozumnou dohodu a nastavení pravidel fungování po odluce vytrvale sabotu… pardon, odmítají. Pochopte – ostatním státům EU s podobnými zaječími úmysly je třeba ukázat, že není radno se do toho pouštět.

Není tedy divu, že už to v UK vypadalo, že odejde bez dohody a vztahy se budou řídit výhradně zavedenými mezinárodními pravidly. Toto řešení sice oficiálně odmítl britský parlament, ale riziko tu stále je. Proto se teď nechal slyšet Nissan, jehož továrna v Sunderlandu vyrábí 55 % produkce modelů Juke a Qashqai pro kontinentální země EU, že pokud by opravdu došlo k tzv. tvrdému brexitu, automobilka zváží přesun výroby pryč z Británie.

Nissan má přitom od roku 2016 zvláštní dohodu s britskou vládou, která mu zajišťuje „zvláštní podporu“ a zaručuje, že odchod UK z EU nebude mít na fungování továrny v Sunderlandu žádný vliv. To by samozřejmě v případě odchodu bez dohody splnit nešlo, pokud by britská vláda Nissanu ztráty přímo nekompenzovala, což není moc pravděpodobné.

Jeden myslel na “Nissan v případě „tvrdého brexitu“ zváží uzavření Sunderlandu

  • to je zas halooo… jeste nevedi, co a jak bude a uz chrastej klicema a visacima zamkama.

Komentáře nejsou povoleny.