Novinky

Daihatsu: čtyři cool koncepty pro Tokio Motor Show 2019

Na Tokyo Motor Show, pořádané jednou za dva roky, jsem se vždycky těšil, protože to není úplně běžný autosalon. Namísto představování nových aut a reálných konceptů se tam totiž ukazovaly povětšinou nereálné studie, jejichž mnohdy úchylný design skvěle vystihoval různorodost japonské (nejen automobilové) kultury. Ale letos to vypadá špatně, důležité globální automobilky mají v plánu na výstavišti Makuhari předvést spíš produkční auta a prototypy na defilé šíleností to tedy moc nevypadá.

Situaci naštěstí zachraňují malé (tedy malé z našeho pohledu, v Japonsku tomu tak úplně není) automobilky. Expozici ve starém dobrém stylu již oznámilo Suzuki (fotky zatím nejsou dobré, tak jsem se tomu nevěnoval) a nyní i Daihatsu. Značka patřící Toyotě přiveze čtyři sympatická autíčka.

Daihatsu Waku Waku je vize oldschoolového SUV kategorie kei s masivními nárazníky i plastovými ochranami blatníků a když si odmyslíme pár divočejších detailů, mohli bychom si snadno myslet, že si u Daihatsu všimli celosvětového úspěchu Suzuki Jimny a chtějí tento recept napodobit, byť pouze v Japonsku a těch několika málo dalších asijských trzích, kde Daihatsu působí. A také na karibském ostrově Trinidad, mimochodem. 😉

Daihatsu Wai Wai je malé šestimístné MPV s rysy Fiatu 500, jehož zbraněmi je kromě vzhledu také plátěná shrnovací střecha, systém do roviny sklopných sedadel, velkoplošný displej a řešení plovoucího středového panelu.

Daihatsu Ico Ico je úzký a vysoký, plně autonomní mikrobus, víc bych se asi nerozepisoval, zaujala mě ale dodávka Tsumu Tsumu. Jednak je krásná a druhak má v nákladovém prostoru základnu pro dron. 🙂 Ložná plocha je však modulární, takže na ní nasadit libovolné nástavby a to včetně kempingové, takže jedno šasi lze použít pro spoustu různých účelů.

5 komentářů: „Daihatsu: čtyři cool koncepty pro Tokio Motor Show 2019

  • tak to je i na me ulet jako svine 🙂 moc se mi nelibej ty auticka, ale prakticnost bude jako vzdy na jednicku. Ten bus jako jedinej vypada designove dobre. Wai Wai bude jakztakz rozumny.

    • Zrovna tobě se nelíbí? 😉
      Největší koule má ten náklaďák. 😀 Ale Wai Wai je taky fajn.

      • no ten nakladak je uplne jako auticko pro tak 2 lety dite 😀 jako hracka by to bylo pekny designove, ale jako v realu v tom jezdit… asi jsem moc konzervativni.

      • King: v těchto náklaďácích má největší koule ten, kdo do toho sedne 🙂 Deformační zóna je řidic a v ENCAP se hodnotí míra poškození nákladu, ne?

        Jinak mě napadlo přesne to, co biktaře – že to vypadá jak hračky. Waku Waku vyloženě i s koly vypadá jak z umělé hmoty.

  • Nádherný kousky! Proč to už do pr… není dávno v EU? ((To jsou obchodníci a automobilky v EU fakt takový idioti?))

Komentáře nejsou povoleny.