Novinky

Toyota e-Palette: vylepšení přibližovadla pro olympiádu

Toyota se stala hlavním dopravcem letních olympijských her Tokio 2020 a jedním z největších lákadel bude flotila autonomních mikrobusů e-Palette. Dvě desítky těchto vozítek budou zajišťovat bezpilotní přepravu sportovců v olympijských vesnicích a blízkém okolí. Auto bylop ředstaveno už v roce 2018, ale tohle je nejnovější varianta Tokyo 2020 Version.

Při jejich specifikaci byli osloveni četní atleti, aby referovali o svých požadavcích a představách, zohledňovány byly zejména poznatky paralympioniků. Na základě toho má e-Palette velké dvoukřídlé dveře, elektricky ovládanou nástupní rampu, v kabině řadu madel, flexibilní možnosti sezení a převeze najednou až čtyři vozíčkáře. Maximální přepravní kapacita činí 20 nehandicapovaných lidí. Pak to ale bude uvnitř vypadat asi jako v pražské tramvaji v centru ve špičce. 😉

Toyota e-Palette využívá ke svému pohybu (autonomní systém Level 4) kamery, lidar a velmi přesné 3D mapy. Díky tomu zvládne bez řidiče upalovat rychlostí až 20 km/h, ale Toyota slibuje, že v každém autě bude pro jistotu též lidský operátor jako záloha. Vozítko ujede na baterii až 150 km. Automobilka pendlmikrobus ukáže naživo veřejnosti za dva týdny a Tokyo Motor Show.