Novinky

Toyota Mirai 2021: konec ošklivosti a pohon zadních kol!

Toyota v předstihu před Tokyo Motor Show představila koncept Mirai, jenž předznamenává na příští rok ohlášený příchod druhé generace stejnojmenného vodíkového vozu. A stejně jako já budete v šoku – z jednoho z nejošklivějších aut současné produkce ve vyklubal sportovně vyhlížející sedan s dlouhou kapotou, vpředu uloženou přední nápravou, kapkovitou kabinou a sexy zádí. A především – s pohonem zadních kol!

Toyota zřejmě změnila názor na to, jak prezentovat vodíkovou techniku a místo šokování veřejnosti, jak moc ošklivý lze vůz s palivovým článkem vymyslet, se vydala spíš cestou Tesly a hi-tech zabalila do karoserie sportovního sedanu s rozměry 4973 x 1884 x 1468 a rozvorem 2918 mm. Líbí se mi to hodně – zepředu vypadá jako 86, zezadu jako supra a z profilu jako Lexus GS, jehož platformu nejspíš sdílí.

Je to trochu paradox, že prémiový Lexus auta s pohonem zadních kol omezuje a Toyota s alternativním systémem pohonu na zadokolkovou platformu přechází. Šéfinženýr projektu Mirai Yoshikazu Tanaka chtěl, aby auto působilo emotivně, atraktivně, aby bylo dynamické a komunikativní a aby se řidiči při jízdě s ním usmívali. „Chci, aby zákazníci říkali, že si nevybrali Mirai proto, že je to auto na vodík, ale proto, že opravdu tohle auto chtěli a shodou okolností má palivový článek.“ Tesat do kamene… Jsem zvědavý, jak na to zareaguje Honda s Clarity, které také krásy moc nepobralo. Na rozdíl od krásného původního konceptu.

K nepoznání je i kabina mirai – je moderní, ale ne úchylná a palubní desce dominuje – jak jinak – centrální displej. Má úhlopříčku úctyhodných 12,3″ a společnost mu dělá osmipalcový displej v kapličce před řidičem. Mirai by měla mít dojezd přes 630 km, o čemž se elektroautům ani nesní – ostatně většině benzinových aut také ne. Bohužel i druhá generace bude narážet na absenci infrastruktury, takže bude svátek, ji na silnici potkat. A to je velká škoda.

3 komentáře: „Toyota Mirai 2021: konec ošklivosti a pohon zadních kol!

  • co je vpredu ulozena predni naprava? 🙂 co je na tom specialni? 🙂 Predni naprava byva vpredu ne? 🙂

    no nic… jako neco ala Audi A7 v tom vidim, myslim, ze jdou dobrym smerem. Taky to nebude levny, tak to musi vypadat nejak luxusne.

    • To je náprava, co nemá kolo hned u dveří. 😀

  • Tak to vypadá parádně – nejsem sice úplně nadšen z té obrovské „žraločí tlamy“ co má i Camry, ale celkově je to fakt auto které člověk chce a vevnitř je to skoro Lex. Až se divím, že to má Toyota a ne Lexus, protože ten už měl taky vodíkový koncept a doteď nejspíš netuší, jestli začít magořit z elektromobility nebo dělat věci, které jsou k něčemu dobré a co tedy bude pro image lepší – být na straně greténů nebo ne? Toť otázka za 100 bodů.

Komentáře nejsou povoleny.