Novinky

Nissan Ariya Concept: elektrické SUV blízké budoucnosti

Já vím, že Nissan už s těmi všemožnými koncepty crossoverů trošku nudí, ale tohle je přece jen malinko jiná situace – studie Ariya je totiž evolucí původního IMx a představuje auto, které už není moc vzdálené tomu, jak bude vypadat už za zhruba dva roky první elektrické SUV značky.

Původní ostré tvary karoserie zjemnily, příď nese pro Nissan charakteristické prvky, myslím, že je to rýsuje docela slibně. Celková baculatost auta trošku klame, stejně jako 21″ kola – ariya bude klasické kompaktní SUV, menší než x-trail. Na délku má jen 4600 mm a na výšku 1630 mm, šířka bez zrcátek činí 1920 mm. Minimalistickému interiéru dominuje 12,3″ dotykový displej.

Nissan toho k autu zatím moc (užitečného) neříká, zas zmínku stojí pouze informace o aplikaci poloautonomního systému ProPilot 2.0. , respektive online aktualizace navigačního systému pomocí systému Firmware Over The Air (FOTA). A pak také pohon pomocí dvou elektromotorů s funkcí vektorování točivého momentu na zadní nápravě ATTESA E-TS, inspirovaného Nissanem GT-R.