Novinky

Nissan zvažuje prodej obou evropských továren

Není žádným tajemstvím, že má Nissan poměrně vážné problémy. A to nejen finančního rázu, ale také v oblasti celkové strategie, která nevychází ani luxusní značce Infiniti, ani budgetovému Datsunu. A ví to samozřejmě i konkurence, od které teď přišla zajímavé nabídka.

Není sice oficiálně známo, od koho (nejspíš to bude nějaký čínský výrobce, protože evropské značky spíš přemýšlí, jak výronu zešíthlit), ale Nissan dostal nabídku, že by od něj dotyčná společnost odkoupila obě evropské továrny – tedy jak (z pohledu brexitu) problematický Sunderland, ale také ve Španělsku.

A Nissan tuto ofertu neshodil se stolu, management se prý v tuto chvíli skutečně rozhoduje, zda jednu z nich nebo dokonce obě skutečně neprodá! Konečné rozhodnutí ještě nepadlo, ale nabídka byla učiněna tajně a rozhoduje se také za zavřenými dveřmi. Oficiálně se zatím automobilka tváří, že má v úmyslu si obě fabriky ponechat, ale situace se může kdykoli změnit.

Vzhledem k tomu, že EU má s Japonskem dohodu o bezcelní zóně, Nissan by mohl dovážet do Evropy svá auta s náklady, které by nebyly o mnoho větší, než doposud.