Novinky

Lexus IS: ani nová generace nebude mít sportovní verzi F

K prémiovým značkám už tak nějak samozřejmě patří výkonné sportovní verze, tento pěkný zvyk zavedly němečtí výrobci, kteří nabízí ostré verze víceméně u všech prodávaných modelů. Ale ty japonské v tom stále tak nějak …plavou.

Když Lexus založil sportovní sub-brand F, měl podobné ambice, i když kupříkladu k problematice velkých a těžkých top modelů, jako je LS nebo LX se stavěl od počátku rezervovaně. Jenže realita je nakonec jiná – sedan IS F měl pouze jedno vydání a v současnosti se prodává pouze kupé RC F (a na některých trzích ještě GS F) a crossover modely na F verze zatím marně čekají.

Na zlepšení to bohužel nevypadá ani do budoucna. Nová generace GS nejspíš nepřijde a manažeři vylučují, že by verzi F dostala nová generace zadokolkového sedanu IS, která má přijít ve druhé polovině příštího roku. Lexus to odůvodňuje tím, že zájem zákazníků o sportovní sedan je výrazně menší, než u německých prémiových značek a jeho vývoj a výroba by se tudíž nevyplatila. I nadále se tedy budeme muset spokojit s RC F a držet kupé na bázi sedanu IS palce, aby se vrátilo i v další generaci. Jak známo, vozy s karoserií kupé dneska moc v kurzu nejsou…