Novinky

Toyota GranAce: luxusní minivan uveze až osm lidí

Všude na světě se dostávají do módy SUV, ale v Asii i samotném Japonsku se nestalo to, co v Evropě – velkoprostorové modely (zatím) přežívají, ba co víc, objevují se i nové modely. Toyota představila vůz GranAce, jenž, jak název napovídá, je součástí rodiny dodávkových Ace. A to konkrétně tou vůbec nejluxusnější součástí.

Co se vzhledu týče, novinka se ani moc nesnaží skrýt skutečnost, že je o vyšperkované hiace. Vidíme typický B sloupek i hranatou záď, ale design přídě i zadní partie byl přepracován tak, aby zapadl mezi běžné osobáky Toyoty. Řekl bych, že se to povedlo, auto vypadá poměrně luxusně, určitě víc, než obdobný model Granvia – a že ten také ve snaze odlišit se od dodávky Hiace ušel kus cesty.

Toyota GranAce má na délku 5300(!) mm, na šířku 1970 mm a na výšku 1990 mm, je tedy o 35 mm delší a o 20 mm širší, než hiace. Interiér je opravdu nóbl, s výrazným zastoupením kůže a dřeva a buď poskytne vysoce nadprůměrný luxus šesti lidem v „kapitánských křeslech“ a vzadu zbude ještě obrovský nákladový prostor nebo lze auto vybavit ještě dvoumístnou lavicí pro další dvě osoby. Toyota ale neslibuje jen pohodlné sezení, ale také špičkové odhlučnění kabiny.

K pohonu slouží turbodiesel 1GD o objemu 2,8 l, zkombinovaný se šestistupňovým automatem. Specifikace zatím k dispozici nejsou, ale v hiace se nabízí ve třech variantách – 156 a 163 koní se 420 Nm a 177 k se 450 Nm, takže lze očekávat, že minimálně ten nejsilnější z nich se v nabídce objeví.