Novinky

Subaru vyvíjí nové WRX společně s Toyotou!

Z Japonska přišla dost překvapivá zpráva. Tamní magazín Best Car informoval, že Subaru a Toyota rozjíždí další společný projekt – a to na autě, u něhož byste to asi nečekali – nového Subaru WRX!

Obě značky prý spolupracují na nové platformě, kterou budou využívat oba partneři a měl by se vyvíjet také úplně nový systém pohonu všech kol. Best Car jej označuje jako Super AWD a údajně vychází z techniky, používané závodním speciálem Toyota Yaris WRC.

Tato informace je trošku překvapivá, protože Toyota i Subaru mají vlastní platformy, které by jistě pro nové WRX a WRX STI mohly využít, ale je docela možné, že půjde jen o modifikaci Subaru Global Platform nebo třeba další derivát TNGA. Je také zajímavé, že by se Subaru vzdalo klasického Symmetrical All-Wheel Drive, ale zatím lze opravdu těžko soudit, co bude mít nový systém společného s technikou WRC a co s klasickým pohonem WRX.

Co z partnerství vzejde na straně Subaru, je asi jasné – kompaktní sportovní sedan. Otázkou však zůstává, jaké auto vznikne v režii Toyoty. Best Car totiž také informuje, že vedle WRX se bude spolupráce týkat také kupé s pohonem všech kol. Je tedy možné, že Subaru bude mít svůj sedan a Toyota odvozené kupé, ale může se docela dobře stát, že portfolio obou značek v blízké budoucnosti obohatí jak performance sedan, tak kupé.

Jak to dopadne, zjistíme nejdříve v roce 2021, kdy by se mělo představit nové WRX, ale je také možné, že v horším případě budeme muset čekat až do roku 2022. Každopádně je šance, že japonský autoprůmysl bude mít zanedlouho minimálně o jeden sportovní model víc. Je ovšem dobré mít na paměti, že Best Car je médium lehce bulvárního charakteru, takže zatím je jásot trošku předčasný. 😉