Novinky

Toyota Raize: malý crossover oficiálně

Toyota představila na domácím trhu nové SUV/crossover s německy znějícím jménem – Raize. S větším RAV4 má společný hranatý, drsný design karoserie, jenž společně se 17″ koly opticky zvětšuje, ve skutečnosti je však opravdu malinké – s délkou 3995 mm je ještě o pořádný kus menší, než C-HR se 4349 mm. Na šířku má 1695 mm a na výšku 1620 mm. Protože jde o lehce vizuálně pozměněný, již představený vůz Daihatsu Rocky, nevyužívá žádný z derivátů platformy TNGA, nýbrž Daihatsu New Global Architecture (DNGA).

K pohonu slouží litrový, turbodmychadlem přeplňovaný tříválec 1KR-VET, parametry nebyl zatím oficiálně oznámeny, ale Daihatsu Rocky má mít 98 koní při 6000 otáčkách a točivým momentem 140 Nm v rozmezí 2400-4000/min, jenž by měl autu poskytovat dynamiku na úrovni atmosférické patnáctistovky, avšak s nižší spotřebou. Potvrzen byl pohon předních i (volitelně) všech čtyř kol. Zajímavá je nová převodovka D-CVT – jedná se o klasický variátor, jenž má ale navíc i klasické převody pro jízdu vyšší rychlostí.

Interiér je jednoduchý, ale vcelku útulný, nechybí všechny současné vymoženosti v oblasti asistentů a infotainmentu, slibně vypadají i přední sedadla s výraznými bočnicemi. Toyota je obzvlášť pyšná na kufr – ten má údajně největší objem ve své třídě – 369 litrů včetně poněkud neforemného prostoru pod podlážkou, jinak standardně 303 litrů. Zatím vše nasvědčuje tomu, že půjde o model pro asijské trhy Toyoty, ale nikdy nevíte, co se stane. 😉