Novinky

Subaru Impreza a XV mají problémy s motorem, čeká je recall

Na kompaktní modely Subaru Impreza a Crosstrek/XV byly v USA vyhlášeny hned dvě nezávislé svolávací akce, týkající se pohonné jednotky – atmosférického dvoulitrového boxeru.

Ten první se týká vozů Subaru Impreza (MY2017-2019)a Crosstrek/XV (MY2018-20419), u nichž se může stát, že řídící modul motoru může napájet zapalovací cívku i poté, co řidič vypne motor. To může vést ke zkratu a spálení pojistky. Pokud by k tomu došlo za jízdy, přišla by ztráta výkonu a tedy riziko havárie. Vyřeší to naštěstí pouze aktualizace softwaru, popřípadě výměna cívky, pokud by byla poškozená. V tom případě se bude měnit (bůhví proč) i přední díl výfukového potrubí. V USA se problém týká  466 025 vozů.

Druhý problém už může být závažnější. Imprezám 2017-2018 a Crosstrekům 2018 se může zlomit PCV ventil odvětrání klikové skříně, což by nejen způsobilo průnik oleje do válců, ale kusy odpadlého kovu by mohly poškodit motor. U 205 tisíců aut bude PCV ventil zkontrolován a vyměněn. Poté bude proveden test, zda se nový díl také oddělí a pokud ano, dojde k výměně bloku motoru.