Novinky

Japonský císař Naruhito konečně vyzkoušel Toyotu Century Convertible!

Toyota předala novému japonskému císaři Naruhitovi unikátní kabriolet na bázi limuzíny Century už v září, ale na svou premiéru si auto muselo počkat až na oficiální korunovační ceremoniály. Kvůli tomu se Century Convertible dotklo asfaltu tokijských ulic teprve 9. listopadu, kdy odvezlo japonského panovníka do paláce Akasaka.

Kabriolet Century se od běžného sedanu liší kromě skládací střechy také lehce modifikovanou zádí a zvýšením uložení zadních sedadel o 40 mm, aby měl císař lepší výhled. K pohonu slouží, stejně jako v případě klasického sedanu benzinový V8 5.0 v kombinaci s elektromotorem o celkovém výkonu 431 koní.

Century Convertible toho asi moc nenajezdí, alespoň soudě podle řídkých aktivit předešlého císaře, jakkoli Naruhito, známý svým kladným vztahem k západní kultuře, zřejmě bude na veřejnosti vídán o něco častěji. Předešlé auto tohoto typu ve službách japonského panovníka – Rolls-Royce Corniche z roku 1990, byl za 30 let použitý pouze dvakrát(!). Předpokládá se, že další příležitost vidět tohle unikátní auto bude u příležitosti zahájení tokijských letních olympijských her.