Novinky

Toyota Yaris GR-4 se odkládá. Dostane tříválcový turbomotor?

Toyota před týdnem překvapila oznámením, že u příležitosti konání australské rallye, patřící do šampionátu WRC, představí sportovní verzi nového yarisu s označením GR-4. To naznačuje, že by měla mít ve stylu WRC speciálu pohon všech kol. Jenže australská rallye byla kvůli lesním požárům zrušena a Toyota nemá GR-4 kde ukázat.

Premiéra auta, byť zřejmě zahaleného maskovací fólií, jako v případě supry, se tedy odkládá na nejbližší vhodnou příležitost. Protože produktové plánování jede na roky dopředu, je možné že se zamaskovaná předpremiéra úplně zruší a pojede se podle původního plánu a Yaris GR-4 se někde představí rovnou bez této přechodné fáze. A nebo Toyota prostě zaimprovizuje a přiveze ho třeba na závody Super GT, možností je spousta. Odmaskovaná verze by mohla být odhalena v lednu 2020 na Tokyo Auto Salon.

V souvislosti s GR-4 se teď objevila také další informace. Japonský Motor Magazine přišel se zprávou, že k jeho pohonu poslouží zatím blíže neurčený tříválcový turbomotor. Vzhledem k tomu, že dvanáctistovka je čtyřválec, v úvahu by tím pádem připadal litrový motor, chystaný mimo jiné pro crossover Toyota Raize. Ale je možné, že Toyota připravuje nějaký nový tříválec. Stále si ale myslím, že výkony GR-4 se budou držet na uzdě a opravdový hot-hatch bude až GRMN někdy později.

Jak jsem předpokládal, Motor Magazine potvrzuje, že Yaris GR-4 nebude limitka, ale běžný, masově vyráběný model, i když ta „masa“ nebude nijak závratná. Vznikat by jich mělo měsíčně zhruba 1000 kusů pro celý svět, prodej v Japonsku by měl být zahájen v polovině příštího roku, časový plán pro Evropu zatím není znám a pro USA se s autem nepočítá.

Jeden myslel na “Toyota Yaris GR-4 se odkládá. Dostane tříválcový turbomotor?

  • no… litrovej trivalec… to jsem zvedavej, co s tim vykouzlej. Jestli tam daj nejaky velky turbo nebo se na to vyflaknou…

Komentáře nejsou povoleny.