Novinky

První elektromobil Lexus: je to UX 300e

Lexus na výstavě Guangzhou Auto Show představil svůj vůbec první bateriový elektromobil a předpokládám, že nikdo není překvapený – jde totiž o elektrickou verzi crossoveru UX, jenž technicky vychází z Toyoty C-HR, která byla použita jako základ pro první dva elektrické modely značky.

Elektromobil se jmenuje Lexus UX 300e a disponuje výkonem 204 koní a Li-Ion akumulátorem s kapacitou 54,3 kWh, jenž by měl stačit na ujetí 400 km (podle metodiky NEDC). Motor je uložen pod kapotou, akumulátory v podlaze, což zajistí crossoveru nízké těžiště. Dynamické parametry nejsou zatím k dispozici, ale podle Lexusu bude UX „brisk“. 😉

Po stránce vzhledu se UX od běžných modelů liší pouze koly, méně viditelné je důkladné zakrytování podvozku. Bude možné vybírat z různých režimů jízdy a úrovně rekuperace. Slibované dobré odhlučnění doplní Active Sound Control, které zajistí „přirozený pocit podmínek jízdy“.

Elektrický Lexus byl potvrzen nejen pro Čínu, ale i pro Evropu – a to už na příští rok, do Japonska dorazí zkraje roku 2021.