Novinky

Nissany X-Trail a Qashqai zlobí systém nouzového brzdění

Pokud máte osobní zkušenost s moderními auty, vybavenými předkolizními bezpečnostními systémy, víte, že si příležitostně žijí vlastním životem. Jízdu občas zpestří přibrzděním v dálniční zatáčce, sem-tam je vyděsí u krajnice zaparkované auto a někdy dokonce vidí duchy. 😀 Vesměs to však jsou výjimečné situace. Vypadá to ale, že v systému Automatic Emergency Braking (AEB) Nissanu X-Trail/Rogue a Qashqai/Rogue Sport řádí těch gremlinů trošku víc.

Americká organizace NHTSA už registruje stovky (více než 800) případů aktivace nouzového brzdění bez zjevného důvodu. Neočekávané zadupnutí brzd už způsobilo nejméně 14 dopravních nehod a pět zranění. Vzhledem k tomu, že v USA jezdí více než 553 tisíc vozů Nissan Rogue modelového roku 2017 a 2018, vybavených AEB, jsou to zanedbatelná čísla, pozornost se jim ale věnovat musí, protože jednoho dne by to mohlo skončit tragicky.

Vyšetřování ukazuje, že Nissan AEB nemá rád mosty, železniční koleje, přechodové díly na vjezdech do garáží, ale třeba ani obláčky páry, vystupující z kanalizace nebo jiných zdrojů poblíž vozovky. Nissan proto zve majitele dotčených aut do servisu, kde jim bude do řídicí jednotky nahrán nový software, jenž by měl problém potlačit.

Jeden myslel na “Nissany X-Trail a Qashqai zlobí systém nouzového brzdění

  • kdyby radsi lidi umeli ridit, misto tehle systemu. By i stacilo, kdyby ridicak nemel kdekdo.

Komentáře nejsou povoleny.