Novinky

Mazda MX-5: příští generace už bude (asi) hybrid. Ale lehký! ;-)

Mazda MX-5 je tu s námi už od roku 1989 a po třech dekádách už jsme si zvykli, že roadster stále vyznává klasické hodnoty a jeho filozofie se za celá léta prakticky nezměnila. Vždy to byl – a je – lehký, minimalistický sporťák s atmosférickým čtyřválcem a (většinou) manuálem. Jenže pro příště by to tak už být nemuselo. MX-5 je docela dobře prodávaný model a jako takový se nezanedbatelně promítá do emisního průměru celé Mazdy. A snahou automobilky tedy je, aby vypouštěl škodlivin co nejméně.

A to je důvod, proč Mazda zvažuje, že pátá generace MX-5 NE dostane hybridní pohon. Tedy takto doslovně to šéf R&D Mazdy Ichiro Hirose v rozhovoru pro Autocar neřekl, ale v komplikovaných PR kličkách s formulacích se to dá vcelku snadno vyčíst mezi řádky.

Ale ať už to dopadne jakkoli, podle Hirose-sana bude MX-5 i nadále malý a lehký sporťák. To znamená, že pokud na elektrifikaci opravdu dojde, inženýři budou hledat cesty, jak váhu baterií a motoru kompenzovat. Jinými slovy – pátá generace nejspíš nebude lehčí, než čtvrtá, i kdyby to nové technologie umožňovaly, ale i přes případnou elektrifikaci nebude ani (nijak výrazně) těžší.

Navíc v konečném důsledku může mít hybridní systém na chování auta paradoxně pozitivní vliv v podobě snížení těžiště – vzpomeňte, jakou motokáru udělaly baterky pod podlahou z Hondy CR-Z. 😉

2 komentáře: „Mazda MX-5: příští generace už bude (asi) hybrid. Ale lehký! ;-)

Komentáře nejsou povoleny.