Novinky

F1 2019 Abu Dhabi: pódium pro Hondu i v posledním závodě

Tak nám skončila letošní závodní sezona formule 1, která byla z pohledu fanoušků Hondy sezonou z kategorie snů. Po několikaleté mizérii s McLarenem a roce s průměrným Toro Rosso letos s top týmem Red Bull bojovala s Mercedesem a Ferrari a třikrát zvítězila a pódiová umístění brala víceméně pravidelně. Výsledkem je třetí místo Maxe Verstappena v celkovém pořadí jezdců a třetí místo Red Bull Racing v Poháru konstruktérů.

Alex Albon se po přestupu k Red Bullu od letní přestávky dopracoval na osmé místo celkově, Pierre Gasly z Toro Rosso skončil dokonce sedmý a to hlavně díky třetímu místu v Brazílii. Jeho týmový kolega Kvyjat se propracoval na 13. místo a stáji Toro Rosso patří celkové šesté místo, jen šest bodů za Renaultem.

Můžeme přemýšlet, jak by se sezona vyvíjela, kdyby Albon naskočil k Red Bullu od začátku roku a co by se dělo, kdyby Ferrari neobcházelo pravidla, ale na kdyby se nehraje – i tak to byla pro Hondu báječná sezona a teď musíme doufat, že bude Red Bull – Honda bojovat příští rok o titul.

Ale zpět k závodu v Abu Dhabi. V kvalifikaci na mercedesy tentokrát nikdo neměl, ale to už je při tomto závodě taková tradice. Třetí byl ovšem už Verstappen, před oběma ferrari a Albonem. Za nimi si pozice prohazovali McLaren s Renaultem, z Toro Rosso byl lepší Gasly na 12. místě, Kvyjat se kvalifikoval o dvě pozice za ním.

Na to, jak dramatická byla GP Brazílie, tak Abu Dhabi byla nebetyčná nuda. Jak se později ukázalo, mohla za to do značné míry sama FIA, protože autům nefungoval předjížděcí systém DRS. Tedy ve středu pole se o pozice bojovalo, ale to asi dohromady nikoho nezajímalo. Každopádně pokud máte mezi prvními třemi v cíli odstup 44 sekund, je jasné, že to bylo drama. 😉

PJezdecStájČas/ztrátaKolaBody
Lewis HamiltonMercedes1:34:05.7155526
Max VerstappenRed Bull16.7725518
Charles LeclercFerrari43.4355515
Valtteri BottasMercedes44.3795512
Sebastian VettelFerrari1:04.3575510
Alexander AlbonRed Bull1:09.205558
Sergio PérezRacing Point1 kolo546
Lando NorrisMcLaren1 kolo544
Daniil KvyatToro Rosso1 kolo542
10 Carlos Sainz Jr.McLaren1 kolo541
11 Daniel RicciardoRenault1 kolo54 
12 Nico HülkenbergRenault1 kolo54 
13 Kimi RäikkönenAlfa Romeo1 kolo54 
14 Kevin MagnussenHaas1 kolo54 
15 Romain GrosjeanHaas1 kolo54 
16 Antonio GiovinazziAlfa Romeo1 kolo54 
17 George RussellWilliams1 kolo54 
18 Pierre GaslyToro Rosso2 kola53 
19 Robert KubicaWilliams2 kola53 
– Lance StrollRacing Point 45

4 komentáře: „F1 2019 Abu Dhabi: pódium pro Hondu i v posledním závodě

  • tak pristi rok by to mohlo byt dobry uz snad… po letech nejaky ten titul

    • Kéž by. Snad bude mít Red Bull dobrý i začátek sezony a Honda snad přes zimu ještě zamaká. 🙂

  • Myslím si že po mizérii v spolupráci s McLarenom (od ktorej som si veľa na začiatku sľuboval – časy Sennu) si Honda polepšila o hodne a nik veľmi ani nepredpokladal taký úspech, aký Honda v RedBullom túto (prvú) sezónu dosiahla. Výsledok je skvelý. V McLarene sa Honde všetci smiali, všetci nadávali… teraz, keď mieša karty s top tímami si myslím urobila obrovský skok vpred a teda nie je na mieste ani len zrkno sklamania, či šomrania, že výsledok mohol byť lepší. Výsledok je PECKA!!!! Gratulujem Honde, gratulujem Maxovi!!!! Toto je myslím silný nielen technický, ale aj mentálny odrazový mostík pre Honda-RedBull tím do nasledujúceho ročníka 2020. Albon bude veľmi dobrá voľba za partnera pre Maxa. Je skutočne konzistentný a nato, že to v HRB nemá veľa odjazdené dosahoval veľmi krásne výsledky.

  • Jo jo, po té mizérii v poslednich letech se na to dívalo letos moc pěkně a to se ještě Honda o další body připravila sama, resp. především Max to po návratu z letní pauzy nějak nezvládal.

    Albon doufám, že se vyjezdí a půjde to (zatím to vypadá dobře, ale zrovna včera bylo vidět zase o něco víc, jaký je oproti Maxovi rozdíl). Stejně haluz, že vůbec někoho takového mají.

    Každopádně třetí místo mezi jezdci je až neskutečné. Že Ferrari utřelo by jeden vůbec nečekal, nejspíš hlavně oni sami ne.

Komentáře nejsou povoleny.