Novinky

Nissan: američtí zaměstnanci budou dva dny bez práce (a platu).

Veškerý Nissanem zaměstnávaný personál v USA si prodlouží novoroční oslavy. Všichni, dělníky na linkách počínaje a ředitelem konče, nepůjdou do práce 2. ledna 2020, jako obvykle, ale až čtvrtého. To sice na první pohled vypadá jako dobrá zpráva, ale bohužel to bude neplacené volno, lednová mzda tak bude všem zkrácena o dva dny.

Nissan tím chce ušetřit alespoň trochu peněz, které v USA kvůli špatné obchodní strategii, založené na minimálních maržích s vidinou velkých prodejních čísel srazily čistý zisk automobilky na mnohaleté minimum. Nissan to odůvodňuje „optimalizováním konkurenceschopnosti a obchodní výkonnosti“.

Úspory dvoudenních platů vypadají jako zanedbatelné, ale Nissan v USA zaměstnává přibližně 21 tisíc lidí a společně s dalšími úsporami, pramenícími z odstavení všech provozů se uspoří miliony dolarů. Tímto opatřením vysílané signály ale naznačují, že problémy Nissanu jsou opravdu vážné.

Analytici se shodují, že automobilkám v současnosti dělá nejvíce starostí nátlak úředníků na snižování emisí, do elektrifikace investované peníze jsou obrovské a návratnost je zatím v nedohlednu. Nissan by tak nemusel být jedinou značkou, která orientaci na elektromobily uspěchala a do potíží by se tak mohly dostat další.