Novinky

Infiniti: superhybrid Project Black S asi dostane šanci

Infiniti si už roky pohrává s myšlenkou na něco ještě trošku šťavnatějšího, než jsou klasická kupé Q60. Aktuálně sice nabídka končí verzí Red Sport 400 s výkonem 406 koní, vydolovaných z motoru V6 3.0 twin-turbo, což rozhodně není špatný topmodel, ale ambice byly větší.

Infiniti nám podráždilo představivost gétéčkem Essence a dokonce i exotickým supersportem Emerg-e, ale pak trochu ubralo a už už to vypadalo, že dopadne alespoň sportovní sedan Eau Rouge, jenž měl nahnat strach BMW M3 a Audi RS4. Z Eau Rouge se měla dokonce stát sportovní divize Infiniti, ale i z těchto projektů Japonci vycouvali a to ve jménu ekologie a emisí.

Ale nemělo to být až tak zlé, jak to zní – kupé Q60 Project Black S využilo čtyřsetkoňový šestiválec z Red Sport a k němu přidalo hybridní systém, inspirovaný efjedničkovým …renaultem ( 😀 ) a tato kombinace měla dávat výkon 570 koní a kvanta točivého momentu, pochopitelně. Jenže víte, jak to teď s Nissanem i Infiniti vypadá, doufat, že za tohoto stavu věcí bude chuť (a zdroje) na okrajový sportovní model, bylo dost naivní.

Ale poslední zprávy z Ameriky dávají naději. Jeff Pope, viceprezident značky pro Ameriky, řekl: „myslím si, že je tady pro něj rozhodně místo, jako pro speciální vůz s malým objemem výroby, který je druhem auta pro budování image značky. Bylo by skvělé, mít plaketu, že se jedná i jeden ze 400, 500 nebo jakéhokoli jiného množství“. To je způsob, jak bych viděl jeho využití.“

To samozřejmě (opět) mnoho neznamená, ale podle zákulisních informací se mělo o osudu Project Black S rozhodnut do konce letošího roku a na oficiálním webu Infiniti se ve smyčce na téma tohoto ostrého Q60 promítá animace, takže se zdá, že rozhodnutí bylo (opatrně) učiněno. Ale i přesto to neznamená, že jsme blízko představení nebo dokonce spuštění výroby, v plánu na další tři roky totiž Black S není, což znamená, že pokud nakonec opravdu bude, tak nejdříve v roce 2023. A to už bude kupé Q60 šest let, takže se jej dočkáme dost možná jako rozlučkového modelu současné generace . A kdoví, jestli ne i kupé všeobecně, tenhle typ aut dnes není moc v kurzu a Infiniti asi není z těch značek, které by si dnes mohly dovolit luxus vydržovat si prodejně nedůležitý model.