Novinky

Toyota vyhrála americký šampionát NASCAR!

Toyota vstoupila do ryze americké závodní série NASCAR už v roce 2000 a reakce fanoušků tamní Velké trojky byla přinejlepším pohrdavá – žádný rejžožrout nemá šanci se prosadit mezi americkými frajery, kteří v tomhle světě mají desítky let zkušeností. O rok později, kdy se Toyota dostala na celkové druhé místo, už ale posměváčkům docela sklaplo a v roce 2003, kdy Rob Huffman získal titul, ji začali nepokytě nenávidět a řada z nich dokonce protestovat, že Japonci nemají v tradiční americké disciplíně co dělat a měli by být bez milosti vyloučeni.

Postupem času se však vášně uklidnily a Toyota mezitím získala dva tituly v Truck Series, ale především dva tituly v NASCAR Cup Series, tedy té nejdůležitější kategorii. To ale platilo jen do letoška, protože Kyle Busch získal se speciálem Camry pro Toyotu další (už druhý) triumf v právě skončené sezoně 2019 poté, co si připsal v posledním závodě páté vítězství. Ale i kdyby nevyhrál, titul by zůstal u Téčka

Ještě o dvě vítězství víc měl letos jeho týmový kolega Martin Truex, jenž nakonec zaostal o pouhých pět bodů. Ostatně šestkrát vyhrál i Denny Hamlin, jenž skončil celkově čtvrtý. Celkem tedy Toyota vyhrála 18 závodů ze 36 a získala i vítězství mezi výrobci – třetí v posledních čtyřech letech! Celkově Toyota od vstupu do Cup Series v roce 2007 vyhrála už 143 závodů.

Toyotě se tedy letos v motorsportu opravdu daří, po zisku titulu v Super GT, vítězství na Dakaru a jezdeckém titulu Otta Tänaka ve WRC je to další triumf ve významném automobilovém šampionátu.