Novinky

Toyota Corolla: benzinový motor v Británii končí. Kdo bude další na řadě?

Že emisní limity zakroutí krkem klasickým spalovacím motorům bez asistence elektromotorů, se čekalo, ale nějak to přichází dříve, než jsme se spoléhali. Honda chce přejít v Evropě na elektrifikované modely už v roce 2022 a vypadá to, že Toyota na tom bude dost podobně, jakkoli má v nabídce i auta, u nichž to bude trošku problematičtější.

Každopádně proces eliminace benziňáků už začal i u největší japonské značky, počínaje modelovým rokem 2020 přestává v nabídce modelu Corolla ve Velké Británii figurovat základní motorizace v podobě motoru 1.2 Turbo (8NR-FTS) a v prodeji zůstávají pouze oba hybridy. Současně tím corolla v UK přichází o manuální převodovku, protože ta se nabízela pouze pro zmíněnou dvanáctistovku.

Nyní můžeme jen tipovat, ve kterých zemích bude Toyota v tomto trendu pokračovat. Británie není sama, na hybridy u corolly spoléhá už v Norsku a Finsku a lze očekávat, že teď na řadu přijdou další zeleně smýšlející, bohaté státy, jako je Dánsko, Nizozemsko nebo Švédsko. Co se našich rozvojových zemí týče, o benziňáky se asi prozatím nemusíme bát, nedostupnost levných modelů se základním motorem by měla neblahý vliv na prodejní čísla a to si určitě nikdo nepřeje. 😉 Ale marná sláva – už se to blíží…