Novinky

Nissan Qashqai: nová generace bude mít dva hybridní systémy pohonu

Nissan začne v Evropě prodávat třetí generaci crossoveru Qashqai v příštím roce a teď se o něm objevila docela zajímavá technická informace. Britský Auto Express přišel se zprávou, že auto bude prodáváno se dvěma typy hybridů, které však budou fungovat na podobném principu.

Alianční platforma CMF je zkonstruována tak, aby využila již známý systém Nissan e-Power, který bude k dispozici v nějaké verzi také pro qashqai. Tím druhým bude plug-in hybrid, převzatý od Mitsubishi. Oba systémy mají mít společné to, že spalovací motor funguje jako generátor pro dobíjení baterií, takže pohon kol je čistě v režii elektromotoru.

Hlavním rozdílem mezi nimi tedy bude velikost akumulátorů a možnost si ten posledně jmenovaný dopředu nabít ze zásuvky a získat na dojezdu více elektrických kilometrů. Nissan ale už nyní naznačuje, že plug-in bere píše jako doplněk nabídky. Není divu, auto s touto technikou totiž bude pěkně drahé, jeho cena se nejspíš bude blížit tomu, co by stál bateriový elektromobil, na který čeká Nissan do chvíle, než akumulátory zlevní, což by mělo být během dvou až čtyř let.

Ovšem i e-Power má svá úskalí. Systém byl vyvinutý pro Japonsko, kde se jezdí i po dálnicích stovkou, v Evropě je běžné jet 120-140 km/h i více. A v tomto režimu elektromotor baterky pořádně ždímá, takže se generátor zapotí a ekonomika provozu nebude na dálnicích nijak zázračná.