Novinky

Toyota potvrdila nástupce modelu Aygo. Bude to elektromobil.

Toyota, která se stane po odchodu koncernu PSA v roce 2021 jediným vlastníkem továrny TPCA v Kolíně, oznámila, že má v plánu vyrábět třetí generaci miniauta Aygo – a to zřejmě opět ve středočeské fabrice.

Aygo, přestože na něm Toyota vydělává jen minimálně, je podle manažerů automobilky pro značku důležitým vozem, protože přivádí nové, mladé zákazníky, kteří pak v řadě případů zůstávají loajální.

Jenže nízké marže na miniautech nejsou jediným problémem, zájem zákazníků o miniauta klesá, řada značek už je dokonce z programu vyřadila nebo se k tomu chystá. Z toho důvodu má Toyota v úmyslu změnit jej v elektromobil. Kapacita kolínské továrny je 300 tisíc vozů ročně, těžko si však lze představit, že by produkci pokrylo pouze elektrické aygo. Lze tedy předpokládat, že bude výrobní linku sdílet ještě s nějakým dalším modelem.

Myslím si, že záměr Toyoty zůstat v tomto segmentu je dobrý, protože zájem sice možná v posledních letech klesal, ale nucený přechod na elektrifikaci nové generace aut prodraží tak výrazně, že se možná zase minivozy vrátí do módy…

2 komentáře: „Toyota potvrdila nástupce modelu Aygo. Bude to elektromobil.

  • tak u tehle pidi aut ma elektrifikace smysl… na jezdeni po kramech ideal.

    • Přesně tak, u těchto auto to má největší smysl. 🙂

Komentáře nejsou povoleny.