Novinky

Honda: další elekrická motorka je …rozvážkový skútr

Honda je zatím ohledně elektrických dopravních prostředků hodně skeptická a projevuje se to i na velmi pozvolném uvádění takových vozidel do prodeje. Sedan Honda Clarity Electric se prodává pouze v Kalifornii a Oregonu a první motocykl PCX stále jen v Japonsku. Elektrický skútr však nezůstane dlouho osamocen, v dubnu se začne prodávat další motorka na baterky – ale zase jen na JDM.

Půjde o elektrickou verzi existujícího delivery skútru Benly s označením Benly-E. Tyto užitkové skútry slouží v Japonsku a dalších asijských zemích k zásobování malých obchůdků a rozvozu zboží a k tomuto účelu jsou specificky konstruovány. Benly má vpředu velký košík a za sedadlem řidiče nosič, určený k montáži všemožných nástaveb.

Honda Benly-E nemá zatím uveden výkon, ale ten asi v tomto případě není vůbec podstatný, důležitějším parametrem je dojezd. Skútr se bude nabízet ve verzích Benly E-I s akčním rádiem 87 km a Benly E-II s dojezdem 43 km. Energii si bude brát, stejně jako PCX, z Honda Mobile Power Packs, což jsou přenosné Li-Ion akumulátory, k nimž budou k dispozici dvě nabíječky.

Tohle vozítko nebude vůbec levné ani na naše, natož na japonské poměry, základní verze přijde v přepočtu na 155 tisíc korun. Navíc to Honda nemá v plánu s jejich výrobou vůbec přehánět, pro letošek jich vyrobí symbolických 200 kusů, takže to bude spíš pro sběratele, než živnostníky. 😉