Novinky

Toyota postaví pod horou Fuji vodíkové město budoucnosti

Toyota na výstavě elektroniky CES překvapivě neukázala žádnou novou automobilovou techniku, ale šokovala záměrem postavit v sousedství hory Fuji na ploše 70 hektarů městečko Woven City, využívající výhradně energii z vodíkových palivových článků. Výstavba začne už příští rok.

Architektem projektu je Dán Bjarke Ingels, jenž bude při konstrukci používat primárně dřevo, budovy budou vybaveny solárními panely, které budou doplňkovým zdrojem energie. Ve městě budou tři typy ulic – jedny pro klasické vozy, druhé pro pěší a různé city commutery a třetí parkové promenády pouze pro pěší.

Vjezd do města bude povolen pouze plně autonomním bezemisním vozidlům jako je Toyota e-Palette, domy budou vybaveny vysokou mírou robotizace a budou disponovat různými senzory, hlídajícími zdravotní stav obyvatel. Toyota předpokládá, že měsečko v první fázi pojme 2000 obyvatel, s výhledem na případné další rozšíření. Žít a pracovat v živé laboratoři budou v první řadě inženýři a výzkumníci Toyoty (a jejich rodiny) z oblasti autonomních systémů, robotiky, osobní přepravy, chytrých domů a umělé inteligence, ale nepůjde to samozřejmě ani bez běžných služeb, takže se tím naskytne možná určitá šance i pro běžné smrtelníky. 😉

Asi bych tam nechtěl žít dlouhodobě, ale klidně bych si to na nějaký čas vyzkoušel. 😉

2 komentáře: „Toyota postaví pod horou Fuji vodíkové město budoucnosti

  • my se toho Demolition Mana jednou fakt i dozijem 😀

    • Mám trošku obavy, že jo… 😀

Komentáře nejsou povoleny.