Novinky

Toyota GR Yaris oficiálně: má 272 koní z tříválce!

Toyota na TAS 2020 konečně představila sportovní verzi nového yarisu. Jak bude tohle auto vypadat, už jsme věděli z předešlých teaserů i úniků, takže v tomto ohledu se žádné velké překvapení nekoná. Ale co se technických parametrů týče, vypadá to, že konkurenti jako je Ford Fiesta ST, Renault Clio RS nebo Volkswagen Polo GTI se budou bát opustit garáže. 😉

A teď nemluvím jen o pohonu všech kol, který určitě není pro auto této velikosti (a výkonu) až tak zásadní, tady jde o celý balíček, který dělá z GR Yarisu spíš závoďák se silniční homologací, než klasický hot-hatch. Takhle moc se snad žádná sportovní verze auta od běžného modelu nelišila od doby Clia V6…

GR Yaris má místo tuhé zadní nápravy dvojité lichoběžníky, jak už jsem psal posledně, třídveřová karoserie je snížená oproti 5D o 95 mm, byla připravena speciálně pro potřeby modelu GR a zaujme i bezrámovými dveřmi. Střecha, všechny dveře, kapota a další díly jsou kvůli úspoře hmotnosti z hliníku.

Toyota také upřesnila, že pohon všech kol má tři režimy nastavení: Normal (60:40 ve prospěch předku), Sport (30:70 ve prospěch zadku) a Track (50:50), ale v případě nutnosti systém umí poslat až 100 % točivého momentu na jednu z náprav. V případě paketu Circuit Pack bude k mání ještě přední a zadní diferenciál Torsen. Na obou nápravách jsou namontována 18″ kovaná kola s obutím Michelin Pilot Sport 4 o rozměru 225/40.

Yaris GR váží 1280 kg, stovku zvládne pod 5,5 s a maximální rychlost je omezena na 230 km/h. To vše díky tříválcové šestnáctistovce, která bude mít v Evropě výkon 261 koní a točivý moment 360 Nm a v Japonsku dokonce 272 koní a 370 Nm. Na jednoho koně výkonu tak připadá skvělých 4,9 kg váhy. No, bude to prostě raketa. 🙂 To vše v kombinaci s manuálním šestikvaltem!

Interiér dostane čalounění alcantarou s červeným prošíváním, sportovní sedadla, upravený volant a přístrojový štít. Auto se bude vyrábět v továrně Motomachi, určené speciálně pro kompletaci GR modelů. Mám pocit,že se nám zrodila další japonská sportovní ikona.

4 komentáře: „Toyota GR Yaris oficiálně: má 272 koní z tříválce!

  • Tak to bude brutální hračka. Při tomhle výkonu a hlavně velikosti – to se bude motat na okreskách jedna báseň. Jsem na to docela zvědav, i když mám trochu obavu, že nadšení přejde až toyota oznámí cenu a bude to někde na úrovni CTR.

    • Cena určitě bude na úrovni CTR. 🙂

  • To chciiii, sakra jaky cisla vsadit do ty sportky, uaaaaaa!
    Jeste by k tomu mohli davat naopak nejaky rallye packet. Vys podvozek a mensi kola.

    • Tak já ti je řeknu a pojedem napůl. 😀
      To bude určitě jen otázka času. Nebo se postará nějaká tuningová firma.

Komentáře nejsou povoleny.