Novinky

Nissan se možná nakonec rozejde s Renaultem!

Vyhrocené vztahy Nissanu a Renaultu, které rozpoutalo uvěznění a odvolání Ghosna, nejsou zdaleka tak urovnané, jak se obě značky snaží navenek prezentovat prohlášeními o potřebě najít opět společnou řeč. Renomované noviny The Financial Times přišly s informací, že pod povrchem o nevře o nic méně, než v počátcích aféry.

Podle zákulisních informací vedení Nissanu zintenzivnilo „pohotovostní plánování“ pro případ oddělení od francouzské automobilky. Týká se zejména kompletního inženýrského a výrobního oddělení a změn v představenstvu firmy.

Žádná z dotčených stran se k tomuto tématu oficiálně nevyjádřila, ale není žádným tajemstvím, že řada vysoce postavených manažerů a inženýrů Nissanu nebyla už od počátku nadšena ze sjednoceného vývoje a výroby. Co se druhé strany týče, současný šéf Renaultu Jean-Dominique Senard vyjádřil po nuceném Ghosnově odchodu své pochybnosti o životaschopnosti aliance.

Pokud by k rozdělení opravdu došlo, oba subjekty by si podle FT hledaly pravděpodobně nové partnery. Mitsubishi, které je součástí Nissanu, by samozřejmě zůstalo v japonské části. Současná aliance má smlouvy s Daimlerem a dalšími výrobci automobilů. V tuto chvíli ale není vůbec jasné, jak se aliance Renault-Nissan vyvine.