Novinky

Honda vyhrála rally Dakar 2020!!! Toyota loňský triumf nezopakovala.

Sen se pro Hondu stal opět skutečností! Japonská značka poprvé od roku 1989 (a po šesté v historii) vyhrála dakarskou rallye! Trvalo jí to osm let od návratu oficiálního týmu HRC a japonská značka tak ukončila neuvěřitelnou osmnáctiletou šňůru triumfů KTM.
Vítězný Ricky Brabec vedl letos od třetí etapy a dvě etapy vyhrál. Jezdci Hondy vyhráli celkem šest etap a na stupních vítězů se umístili sedmnáctkrát. Už to mohlo přijít vloni, kdyby Brabcovi neodešla motorka, ale důležité je, že jsme se dočkali. 🙂 Dobře si ale vedli i Rickyho kolegové. Cornejo skončil čtvrtý a Barreda sedmý. Banavides sice až sedmnáctý, ale toho zbrzdil problém s motorkou. Osmý Marco Caimi dostal Yamahu do první desítky.
Co se aut týče, Toyota se dočkala druhého etapového vítězství v posledním kole, Al-Attiah vyhrál, ale nepomohlo to, Sainz byl letos nezastavitelný a vítězství si tak odváží Mini. Nasser skončil celkově druhý, de Villers (vítěz jedné etapy) pátý a Ten Brinke sedmý. Alonso převedl pár dobrých etap, ale také řadu špatných a nakonec skončil třináctý, až za českým jezdcem Martinem Prokopem. Druhou nejúspěšnější toyotou byl Yazeed Al Rajhi z privátní stále Overdrive Toyota, jenž skončil celkově čtvrtý. Možná by ho Gazoo mělo pro příští rok přetáhnout k sobě. Třeba místo Alonsa. 😉

11. etapa
Tak letošní Dakar bude drama až do posledních metrů. Před poslední etapou vede Ricky Brabec s Hondou o pouhých 14. minut před druhým Quintanillou s husqvarnou poté, co na něj dnes ztratil 11 minut! Dnešek patřil právě Husqvarně a KTM, nejrychlejší Honda byla až čtvrtá (Cornejo). Benavides byl devátý, Brabec až desátý, před nimi byla i Yamaha Caimiho, Barreda dojel dvanáctý.
Pořadí na předních příčkách se tím pádem dost promíchalo, za Quintanillou je Price s KTM o devět minut, čtvrtý je jeho kolega Walkner, Barreda je za ním o 16 sekund a 2,5 minuty ztrácí Cornejo. Stačí tedy nějaká chyba a v cíli může být všechno jinak. Caimi se po slušném výkonu vrátil na osmé místo.
V kategorii aut skončil Al-Attiyah zase druhý, ale tentokrát za Peterhanselem, Sainz dojel za ním, před Ten Brinkem, de Villiers skončil šestý. Alonso v době sepsání tohoto článku ještě nebyl v cíli, ale to není zase tak důležité. Před poslední etapou ztrácí Toyota deset minut, Al-Attiyahovi ale na záda dýchá Peterhansel s pětisekundovou ztrátou. Na pozicích, kde už o nic nejde, jsou toyoty Al Rajhiho, de Villierse a Ten Brinkeho.

10. etapa
Desátá etapa týmu Honda sedla. Vyhrál Barreda před Brabcem a Benavidesem, až za nimi dojel Price s KTM a průběžně druhý Quintanilla (Husqvarna) skončil až devátý. Moc se nevedlo Cornejovi, ten dojel až dvanáctý. To znamená, že Brabec vede už skoro o 26 minut(!) a to je dvě etapy před koncem docela slibné! Ale abych to nezakřikl, vloni to bylo také slibné, dokud nebude cíl, není nic jisté. Třetí Barreda ztrácí 27 minut, Cornejo je pátý a Benavides dvaadvacátý. Caimi s Yamahou spadl na deváté místo.
Horší situace však v autech. Al-Attiah nevyužil včerejšího zaváhání Sainze a dnes dojel až sedmnáctý, zatímco Sainz vyhrál a pronásledovatel Peterhansel dokončil desátý. A to znamená, že je Toyota sice stále druhá, ale už zase ztrácí 18 minut a Peterhansel s dalším Mini je za ním pouhých 16 sekund! 🙁 V desáté etapě dojel de Villiers třetí, Al Rahi pátý, Ten Brinke šestý a Alonso …padesátýšestý! Šel totiž dvakrát přes boudu, ale do cíle se mu dostat podařilo.
I další jezdci Toyoty tak zůstávají na včerejších pozicích, kromě Alonsa, ten se propadl na 14. příčku.

9. etapa
Osmá etapa byla kvůli smrti Goncalvese pro motorky a čtyřkolky zrušena, byla moc rychlá a tedy potenciálně nebezpečná. Auta však pokračovala a dopadlo to tak, jako letos skoro pokaždé – vyhrál Sainz před Al-Attiahem, takže zase o něco ztratil. Ten Brinke skončil čtvrtý, Alonso šestý a de Villiers sedmý. Al Rajhi je doplnil na páté příčce. Po etapě tedy Al-Attiyah stále druhý, Al Rajhi čtvrtý, de Villiers šestý a Ten Brinke osmý.
Devátá etapa se v motorkách vydařila víc konkurentům Hondy. Vyhrál Quintanilla s husqvarnou před Pricem na KTM, Barreda třetí a Brabec až čtvrtý. Benavides dojel šestý a Cornejo osmý. Caimi s yamahou skončil jedenáctý. A to dost promíchalo pořadím. Brabec stále vede, ale už jen o 20 minut před husqvarnou, třetí je KTM, Barreda už je čtvrtý a Cornejo spadl na čtvrté místo. Caimi a Yamaha stále osmé místo.
V autech se poprvé povedlo Al-Attiahovi dojet před Sainzem, byl druhý (pro změnu za Peterhanselem), zatímco španělský veterán až pátý. Al Rajhi dojel šestý, Ten Brinke sedmý, de Villiers osmý a Alonso devátý. A tahle etapa hodně zdramatizovala boj o vítězství, Al-Attiah je druhý se ztrátou necelé půlminuty! Ovšem jen šest a půl minuty za ním už je Peterhansel. Aj Rajhi stále čtvrtý, de Villiers šestý, Ten Brinke sedmý a Alonso se už dostal na konec první desítky.

7. etapa
Sedmá etapa si vyžádala první letošní oběť, po havárii zemřel ve svých 40 letech Paulo Goncalves, před lety jezdil i za Hondu. 🙁 Co se samotné etapy týče, jezdci továrního týmu Hondy obsadily čtyři ze šesti předních příček, vyhrál Benavides, jemuž je to ale houby platné, průběžně je šestadvacátý. Druhý skončil Barreda, jenž ale zůstává stále pátý. Za dvojicí KTM dojel Brabec, jenž si tím zase o chloupek upevnil průběžné první místo, protože nejbližší pronásledovatelé s husqvarnou a KTM skončili až za ním. Šestý dokončil opět Cornejo a v průběžném pořadí už je třetí(!) i když jen o necelé dvě minuty. Desátý skončil Caimi s yamahou a je stále devátý.
V autech zase Al-Attiyah nestačil na Sainze a dojel druhý, celkově ztrácí deset minut. Ten Brinke přijel do cíle čtvrtý, Alonso šestý, před de Villiersem. Průběžně si Ten Brinke a de Villiers polepšili o pozici, jsou 6. a 7. Alonso je patnáctý, dvě příčky za Prokopem. 😉

6. etapa
Včera mě trochu zaměstnaly novinky tokijského autosalonu, takže s lehkým zpožděním krátký report, dnes se nic nového neudálo, v polovině rallye byl čas na den volna.
Šestou etapu vyhrál opět Ricky Brabec s Hondou, před kolegou Joanem Barredou, Cornejo dojel šestý a Benavides až 102., protože měl blíže nespecifikovaný problém s motorkou (už to začíná?). V první desítce ale řádili také jezdci KTM a Husqvarny, takže v průběžném pořadí je Brabec první, druhá už je Quintanilla s husqvarnou a třetí Price s KTM. Cornejo je čtvrtý a Barreda s 32minutovou ztrátou pátý. Na desáté místo se vyšvihl Caimi s Yamahou, ale se ztrátou 70 minut už je téměř jistě bez šance.
Al-Attiyahova Toyota Hilux dojela do cíle etapy až třetí a zase za Sainzem, takže zase o něco ztratil, ale je to pouze sedm minut. A devět minut za ním už je Peterhansel s dalším mini. 6.-8. místo patřilo trojici Alonso, Ten Brinke, de Villiers, tím pádem jim patří 16., 8. a 7. místo. Al Rajhi z Overdrive Toyota stále na čtvrté pozici.

5. etapa
V páté etapě to jelo hlavně KTM a Husqvarně, nejlepší z Hond, Ricky Brabec, dokončil na čtvrtém místě, Barreda na šestém, Benavides na 9. a Cornejo až na 13. Kvůli tomu se promíchalo průběžné pořadí – Brabec sice stále vede, ale Price na KTM už je druhý. Benavides klesl na třetí místo, Cornejo na 5. a Barreda zůstává na sedmém.
V autech byl Al-Attiyah zase druhý nejrychlejší, jenže Sainz skončil zase před ním, takže se na prvních třech místech nic nemění, jen Toyota nabrala zase o kousek větší ztrátu. De Villiers dokončil šestý a Alonso sedmý, Ten Brinke až dvanáctý. V průběžném pořadí se pro hiluxy nic nemění, až na Alonsa, jenž poskočil o dvě příčky na 18. pozici. Čtvrý je však stále Al Rajhi ze stáje Overdrive Toyota!

4. etapa
Čtvrtá etapa byla opět vítězná pro Monster Energy Honda Team. Vyhrál ji Cornejo před Benavidesem, Brabec dojel pátý. Barreda bohužel poškodil motorku a skončil až čtyřiadvacátý. Jelo to ale i KTM a dalším týmům, mezi prvními deseti v průběžném pořadí je necelých 35 minut. Ale současný stav je takový, že Brabec, Benavides a Cornejo jsou ve vedení, Price a Sunderland s KTM však čtvrtý a šestý, takže v těsném závěsu. Barreda klesl na sedmé místo, yamahy z první desítky vypadly, nejlepší Caimi je třináctý.
Al-Attiyah s Toyotou skončil ve 4. etapě druhý, de Villiers a Ten Brinke zase těsně za sebou na 6. a 7. místě, Alonso dojel třináctý (…a jen o pozici za ním Martin Prokop 😉 ). To v průběžném pořadí znamená, že Al-Attiyah je druhý, Villiers a Brinke 7. a 8. (za nimi už je Prokop!), Alonso je s tříhodinovou ztrátou na vedoucího Sainze dvacátý.

3. etapa
Třetí etapa se vydařila zejména závodníkům na motocyklech Honda. Brabec etapu vyhrál, za ním dojel Cornejo a Benavides, Barreda skončil šestý. Díky tomu se Brabec dostal průběžně do čela (včera byl 12.!), Benavides je druhý, Barreda čtvrtý a Cornejo pátý. De Soultrait je na samém konci první desítky.
U Toyoty překvapil zejména Alonso, jenž skončil na čtvrtém místě, ovšem před ním jsou tři vozy Mini. Al-Attiyah dojel pátý, de Villiers a Ten Brinke uzavírají první desítku. V průběžném pořadí je Al-Attiyah zatím stále druhý, de Villiers a Ten Brinke se usadili na sedmé a osmé příčce. Zajímavý je výkon privátního týmu Overdrive Toyota, Al Rajhi je momentálně čtvrtý. Alonso už je průběžně dvaatřicátý…

2. etapa
Druhá etapa přinesla výrazné zlepšení pro tovární tým Toyoty. Do vedení se propracoval de Villiers s Hiluxem, Al Attiyah dojel pátý. Ten Brinke spadl na patnáctou příčku, to ale není nic proti Alonsovi, ten jede na krásném 63. místě, do něčeho narazil a poškodil zavěšení… Motocykly Honda si pohoršily – nejlépe skončil Benavides na 4. místě, Barreda je šestý a Cornejo sedmý. Brabec se propadl až na 12. místo a na první místo ztrácí devět minut. De Soultrait na yamaze je prozatím devátý.

1. etapa
První etapa Rallye Dakar 2020 je za námi a zrovna drtivý nástup japonských továrních týmů nepřinesla. Toyoty Hilux Al-Attiyaha a Ten Brinkeho jsou zatím čtvrté a páté za trojicí Mini, Alonso je 11.
V kategorii motorek se umístil Ricky Brabec s Hondou na druhém místě, v kleštích dvou KTM, Benavides je čtvrtý a Barreda sedmý. Do první desítky se dostal ještě van Beveren ze stáje Yamaha.

4 komentáře: „Honda vyhrála rally Dakar 2020!!! Toyota loňský triumf nezopakovala.

  • Gratulace Honde!!! 🙂
    Akorat ten Paulo Goncalves 🙁

  • Tak super, dobrych zprav neni nikdy dost… 🙂

  • Super, velká gratulace! Letos fakt zasloužené vítězství!

    • Jojo, ono by bylo zasloužené i vloni. 😉

Komentáře nejsou povoleny.