Novinky

Nejprodávanější JDM vozy 2019? Nejlepší normální auto je až páté!

Japonsko oznámilo, jak se na tamním trhu dařilo jednotlivým automobilkám. Stejně jako v dalších významných zemích, i tady prodeje meziročně poklesly, ale jen o 1,5 %. Na mírném výkyvu do mínusu se podílely prakticky všechny hlavní značky, ale do značné míry to zachránila Toyota a její divize Lexus s Daihatsu, které svůj už tak dominantní podíl na trhu ještě zvýšily.

JDM se tradičně dělí na standardní auta a miniauta. Podívejme se nejprve na tu první kategorii, která je nám přece jen bližší. 😀 Nissan Note neobhájil loňské prvenství a skončil až druhý za Toyotou Prius. Pohled do první desítky, ale vlastně i dvacítky, potvrzuje sílu Toyoty. V první desítce má sedm zástupců a v TOP 20 dvanáct. Nejlepší Honda je až dvanáctý minivan Freed, Subaru Impreza obsadilo dvacátou příčku a Suzuki Sorio je o příčku výš. Ostatní značky se mezi prvních 20 vůbec nedostaly.
Trh těchto klasických automobilů vloni poklesl o 1,9 %, situaci tedy zachraňovala kategorie miniaut.

Specifickou situaci na japonském trhu potvrzuje i pořadí úspěšnosti automobilek jako celku. Zatímco z globálního pohledu máme zafixováno, že Toyota je jasnou jedničkou, Nissan druhý a těsně za ním Honda, na JDM je to úplně jinak, tedy až na tu Toyotu. 😉 Druhá je Honda, třetí Suzuki, čtvrté Daihatsu a až pátý Nissan. Pak je ovšem obrovský propad a po něm následuje Mazda, Subaru a Mitsubishi.

Teď se pojďme podívat na ta ještě exotičtější přibližovadla. Třída daňově zvýhodněných minivozů keijidosha s motory do objemu 0,66 l a s přesně danými maximálními rozměry, tvoří významnou část trhu, z loňského podílu 36,5 % letos zvýšila svou důležitost na 36,8 %. Už čtyři roky vede tuto třídu Honda N-BOX a to s drtivým náskokem, ale jako výrobce je až třetí, Jedničkou je Daihatsu (tedy zase Toyota) dvojkou Suzuki.

Z prodejních čísel vyplývá, že ty nejpopulárnější kei si vedou mnohem lépe, než nejprodávanější standardní automobily. Honda N-BOX je téměř o 100 % úspěšnější, než Toyota Prius. A nejen to, před tento hybridní model se dostala ještě tři další kei – Daihatsu Tanto, Suzuki Spacia a Nissan Days.

Zdroj: bestsellingcars