Novinky

Toyota Land Cruiser: nová generace konečně už letos? V8 vystřídá hybrid.

Luxusně koncipované SUV Toyota Land Criuser se už vyrábí od roku 2007 a co si budeme povídat – je to znát. Konkurence v této kategorii už za tu dobu zvládla dvě nové generace a japonskému modelu tak utekla, zejména co se chování na silnici týče. Ale náprava už se blíží.

Japonský web bestcar informoval, že by se nový Land Criuser série 300 měl světu představit letos v srpnu a prodej by tím pádem mohl začít zkraje příštího roku, na domácím trhu dost možná ještě koncem toho současného.

LC si má zachovat rámovou konstrukci, půjde o nejmodernější verzi příslušné platformy TNGA-CV, musíme se ale pomalu loučit s benzinovým motorem V8 4,6 l, jenž udělá místo hybridnímu systému, převzatému z Lexusu LS 500h, avšak s menším výkonem. Ten by se měl pohybovat kolem 300 koní, ale točivý moment elektromotoru samozřejmě bude i nadále intenzivně vypomáhat v nízkém a středním pásmu otáček.

Nová generace landcriuseru bude větší, prostornější, ale přitom lehčí. O budoucnosti turbodieselu V8 4,5 l zdroj nehovoří, ale lze předpokládat, že pro některé trhy bude zachován i do budoucna.