Novinky

Subaru oznámilo, kdy přejde na elektrifikaci

Automobilka Subaru patří k těm, které zavádějí elektrifikované modely do nabídky dost pomalu. Není to z nějakého přesvědčení, ale protože je jejich vývoj finančně příliš náročný a je v tomto ohledu odkázaná na spolupráci s Toyotou, z vlastní dílny pochází pouze mild-hybridní e-Boxer. Ale během následující dekády by mělo dojít k radikální změně.

Subaru v pondělí oficiálně oznámilo svůj plán na elektrifikaci, která bude realizována právě ve spolupráci s Toyotou. Druhým společným projektem bude „strong hybrid“, jenž bude využívat techniku Toyoty, ale v kombinaci se systémem pohonu Symmetrical-AWD a zřejmě i vlastní platformou.

Dalším společným projektem bude bateriový elektromobil. Uvedení těchto produktů na trh nebylo zatím upřesněno, ale Subaru chce za deset let, tedy v roce 2030, prodávat 40 % všech aut s nějakou formou elektrifikace. To není úplně ambiciózní plán, ovšem pozor – už kolem roku 2035 má dojít k radikálnímu nárůstu elektrifikace a v této době by již mělo mít úplně každé prodané subaru elektromotor. Ať už samotný nebo v kombinaci s benzinovým motorem.

Vzhledem k poměrně malému efektu mild-hybridů na emise lze očekávat, že nabídka Subaru bude za 10 let tvořena už pouze klasickým hybridem, plug-in hybridem a BEV. Subaru také uvolnilo první skici plánovaného elektromobilu – podle očekávání to bude crossover.