Novinky

Ghosn z Libanonu hrozí: Nissan by mohl do tří let zase zbankrotovat

Bývalý šéf Nissanu a Mitsubishi Carlos Ghosn v poslední době plnil stránky novin hlavně svým útěkem z Japonska do Libanonu (nakonec prozradil, že uprchl v bedně na hudební nástroje), teď však překvapil dalším oznámením. Nepřišel s ním přímo Ghosn, ale jeho japonský právník Nobuo Gohara.

Ten informoval, že mu v jednom z rozhovorů sdělil, že podle jeho názoru by Nissan během dvou až tří let mohl zbankrotovat. Samozřejmě to můžeme brát s rezervou – Ghosn má všechny důvody Nissan nenávidět, na druhou stranu nelze nevidět, že automobilce klesají prodeje v Americe, Japonsku, Evropě i Číně a pokud vezmeme v úvahu, že má Nissan na prodejích jen minimální marže, situace by opravdu mohla přerůst ve vážný problém.

V tuhle chvíli se ale musíme ptát, jestli to náhodou není Ghosnova zásluha nebo dokonce plán, protože to byl právě on, kdo tlačil automobilku do prodejních čísel za každou cenu. Je klidně možné, že poté, co začalo být jasné, že se Nissan nebude chtít sloučit s Renaultem, Ghosnovy instrukce z Francie se mohly nést v tom duchu, že je třeba oslabit Nissan tak, aby mu nic jiného nezbývalo…